Sploščeni piščanec in chimichuri
Sestavine
- 1 celi piščanec (ca. 1,7 kg)
- 3 žlice repičnega olja
- sol, poper
- 1 glava česna
- 5 vejic rožmarina
- šopek peteršilja
- 1 šalotka
- 1 majhen strok čilija
- 1 bio limona
- mladi krompir
- 2 žlici oljčnega olja

Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 15 minut
- Priporočeno vino: Chardonnay Breg 2008, Marof
Krompir kuhamo v vreli slani vodi 10 minut, nato ga odcedimo in zmešamo z oljčnim oljem ter solimo. Na štiri liste alu folije porazdelimo krompir, vsakemu dodamo olupljene stroke česna in vejico rožmarina ter zavijemo.
Peteršilj in olupljeno šalotko grobo sesekljamo. Nastrgamo limonovo lupino in stisnemo sok pol limone. Olupljeni strok česna, šalotko, čili po okusu, limonov sok in lupino ter peteršilj sesekljamo v blenderju in krepko začinimo s soljo in poprom. Do serviranja chimichuri postavimo v hladilnik.
Piščanca sploščimo tako, da izrežemo hrbtenico. Zmešamo repično olje, dva stisnjena stroka česna in drobno sesekljani rožmarin. S to mešanico premažemo piščanca ter ga krepko začinimo s soljo in poprom.
Žar segrejemo na srednjo temperaturo, nanj položimo pišačnca s kožo (prsmi) navzdol in pečemo 5 minut, da koža dobi zlato rjavo barvo. Nato ga obrnemo in pečemo dalje na indirektni temperaturi 45 minut. Ko piščanca obrnemo, položimo na žar tudi krompir v foliji.
Pečeni piščanec serviramo na leseni deski skupaj s krompirjem v foliji in chimichurijem.