Steak frites in zeliščno maslo z limono
Sestavine
- 1 velik ribeye steak (400 - 500 g)
- 2 šalotki
- 4 vejice timijana
- 4 žlice repičnega olja
- 11 žlic masla
- 1 bio limona
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- sol
- sveže mleti črni poper

Uvod
- Kategorija: Jesen, Poletje, Pomlad, Zima
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 30 minut
- Priporočeno vino: Merlot 2009, Movia
6 žlic mehkega masla, 1 žlico limonovega soka, 1 žličko nastrgane limonove lupine in peteršilj dobro premešamo ter začinimo s soljo in poprom. Zeliščno maslo oblikujemo v valj (premer 3 cm), zavijemo v prozorno folijo in postavimo v hladilnik.
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Meso krepko začinimo s soljo in poprom. Olupljeno šalotko narežemo na tanke kolobarje. V majhni ponvi segrejemo 3 žlice masla, dodamo šalotko in timijan ter pražimo na majhni temperaturi 5 minut oz. da šalotke rahlo karamelizirajo. Solimo in popramo.
V ponvi za pečenje na močni temperaturi segrejemo repično olje in vanjo položimo začinjeni steak ter dodamo 2 žlici masla. Temperaturo malo znižamo in pečemo 1 minuto, da steak lepo obarvamo.
Meso obrnemo in ponev malo nagnemo, da lahko zajemamo maščobo in z njim med pečenjem hitro polivamo meso, tako ga pečemo 2 do 3 minute. V tem času je steak pečen do stopnje rare.
Meso prestavimo v pekač in ga postavimo v ogreto pečico za 5 minut oziroma da meso dobi želeno temperaturo 60 stopinj (5 minut). Temperaturo v steaku preverjamo s termometrom.
Pečeni steak vzamemo iz pečice, ga pokrijemo z alu folijo in pustimo stati nekaj minut. Končna temperatura mesa pri rezanju naj bo 63 do 65 stopinj.
Na pečeno meso položimo nekaj rezin zeliščnega masla in ga serviramo s karamelizirano šalotko. Obvezna priloga je ocvrt krompirček oz. pomfri.