Sestavine

 • 1 velik ribeye steak (400 - 500 g)
 • 2 šalotki
 • 4 vejice timijana
 • 4 žlice repičnega olja
 • 11 žlic masla
 • 1 bio limona
 • 1 žlica sesekljanega peteršilja
 • sol
 • sveže mleti črni poper

Uvod

To je klasika! Kajti, zakaj bi morali dobre stejke iskati le po gostilnah! Če pa lahko imamo doma vedno le dve uri odtajanja oddaljen kos tistega kosa pečenke, za katerega smo prepričani, da je najboljši, ker res vemo, kdo je bil pastir in kdo mesar, koliko in kako je meso zorelo, kako je temu kosu ime, po tuje in po naše, ter kako in s čim ga bomo pripravili. 

Še vegetarijancem se včasih zahoče meso, a oni potem vseeno pojejo le pomfri, mi pa se tolažimo, da poznamo pašnik, na katerem se je govedo paslo. Tudi zato v Šoli okusov teletom pustimo, da odrastejo in pri govedini cenimo njeno kondicijo. Dober steak zahteva dober ugriz, tisto, kar se topi, pa je zeliščno maslo na njem!

Sicer pa je čar pečenja steaka doma ravno v tem, da je ta ugriz vedno drugačen. Čeprav je kakšen kos vedno na zalogi, pa domači hladilnik ni zorilnica mesa in tudi na dvorišče nam tedensko ne vozijo tovornjaki. Kupimo, ko kje kaj dobrega najdemo … Enkrat je suho zorjeno kar 45 dni, drugič le 30, potem je le vakumsko pakirano, nato nam je od pljučne boljša bržola, ko je veliko lačnih je florentinec, ko se nam mudi, pa so najboljši minutni stejki iz križa. Zato je enkrat mehkejše, drugič ima več okusa, včasih je potrebno bolj gristi, včasih pa dlje peči … Zato pa je pomembno, da imamo en varen recept, po domače ”za bedake”, ki vedno uspe, ne glede na izredne razmere in drugačne okoliščine.

Francozi temu pravijo steak frites. Meso se ne hvali z zapletenimi imeni, bolj pomembno mu je, da je natančno pečeno, torej na želeno temperaturo, zraven je vedno ocvrt krompirček, torej pomfri, in steak je sočen, ker ga še na krožniku osoči zeliščno maslo. Zato je tudi zeliščno maslo klasika. Caffe de Paris maslo je tukaj, maitre d’hotel pa tukaj. Ker je meso hitro pečeno, je tudi maslo hitro in enostavno pripravljeno.

Še nasvet glede šalotk, ki so prav tako klasičen dodatek tako v ponvi klasično pečenemu stejku. Po ”pravilih” se sicer sotirajo v maslu, ko z njim glaziramo meso, toda mi smo se raje odločili za eno ponev več pri pomivanju. Je bolj varno, kajti nikoli ne veš, kako debel, zorjen, hranjen, razgiban, star … kos mesa je v izrednih razmerah v ponvi, šalotke pa so vedno enako hitro karamelizirane....

 • Kategorija: Jesen, Poletje, Pomlad, Zima
 • Količina: 2 osebi
 • Zahtevnost: Enostavno
 • Čas priprave: 30 minut
 • Priporočeno vino: Merlot 2009, Movia
 
Postopek
1

6 žlic mehkega masla, 1 žlico limonovega soka, 1 žličko nastrgane limonove lupine in peteršilj dobro premešamo ter začinimo s soljo in poprom. Zeliščno maslo oblikujemo v valj (premer 3 cm), zavijemo v prozorno folijo in postavimo v hladilnik.

2

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Meso krepko začinimo s soljo in poprom. Olupljeno šalotko narežemo na tanke kolobarje. V majhni ponvi segrejemo 3 žlice masla, dodamo šalotko in timijan ter pražimo na majhni temperaturi 5 minut oz. da šalotke rahlo karamelizirajo. Solimo in popramo.

3

V ponvi za pečenje na močni temperaturi segrejemo repično olje in vanjo položimo začinjeni steak ter dodamo 2 žlici masla. Temperaturo malo znižamo in pečemo 1 minuto, da steak lepo obarvamo.

4

Meso obrnemo in ponev malo nagnemo, da lahko zajemamo maščobo in z njim med pečenjem hitro polivamo meso, tako ga pečemo 2 do 3 minute. V tem času je steak pečen do stopnje rare.

5

Meso prestavimo v pekač in ga postavimo v ogreto pečico za 5 minut oziroma da meso dobi želeno temperaturo 60 stopinj (5 minut). Temperaturo v steaku preverjamo s termometrom.

6

Pečeni steak vzamemo iz pečice, ga pokrijemo z alu folijo in pustimo stati nekaj minut. Končna temperatura mesa pri rezanju naj bo 63 do 65 stopinj.

7

Na pečeno meso položimo nekaj rezin zeliščnega masla in ga serviramo s karamelizirano šalotko. Obvezna priloga je ocvrt krompirček oz. pomfri.

Oceni