Stracciatella krema in kompot iz jagodičevja
Sestavine
- 2 beljaka
- sol
- 140 g sladkorja
- 80 g sladkorja v prahu
- 3 žličke jedilnega škroba
- 3 žličke instant kave za espresso
- 2 pomaranči
- 600 g mešanega zamrznjenega jagodičevja
- 100 g temne kuverture
- 250 ml sladke smetane
- 1 zavitek Kremfixa (utrjevales stepene smetane)
- 250 g rikote

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 8 oseb
- Hranilna vrednost: 450 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura (+ 4 ure za sušenje)
Pečico segrejemo na 90 stopinj. Beljaka in ščepec soli poltrdo stepemo v mešalniku na visoki hitrosti. Dodamo 80 g sladkorja in maso stepamo 5 do 7 minut. Zmešamo 40 g sladkorja v prahu, 1 žličko škroba in instant kavo. Nato kavni sladkor previdno zamešamo v beljakov sneg.
Dva velika pekača obložimo s papirjem za peko. S snegom napolnimo dresirno vrečko in s pomočjo manjšega nastavka v obliki zvezde na pekač nabrizgamo majhne kupčke. Pekača postavimo v pečico na spodnji rešetki. Vetrce sušimo 2 uri, nato pekača zamenjamo in sušimo še 1 uro 30 minut. Snežne vetrce ohladimo.
Pomaranči stisnemo in odmerimo 120 ml soka. 70 g sladkorja svetlo rjavo karameliziramo, dolijemo sok in kuhamo na majhni vročini nekaj minut, da se karamela raztopi. Dodamo zamrznjeno jagodičevje in med mešanjem zavremo. Preostali škrob gladko razmešamo z žlico mrzle vode, zamešamo v jagodičevje in še enkrat zavremo, da se zgosti. Kompot jagodičevja prelijemo v stekleno posodo in ohladimo.
Kuverturo drobno narežemo in raztopimo v majhni kozici nad soparo. Smetano in kremfix trdo stepemo. Rikoto in preostali sladkor v prahu dobro premešamo, vanjo zamešamo stepeno smetano in kremo postavimo v hladilnik za 15 minut. Nato v tankem curku vlivamo v kremo stopljeno čokolado in previdno premešamo. Kremo postavimo v hladilnik za 1 uro.
V servirne skodelice porazdelimo kompot jagodičevja, nanj žličnik kreme in ob strani pečene vetrce. Po želji potresemo z instant kavo.