Sestavine

  • 2 beljaka
  • sol
  • 140 g sladkorja
  • 80 g sladkorja v prahu
  • 3 žličke jedilnega škroba
  • 3 žličke instant kave za espresso
  • 2 pomaranči
  • 600 g mešanega zamrznjenega jagodičevja
  • 100 g temne kuverture
  • 250 ml sladke smetane
  • 1 zavitek Kremfixa (utrjevales stepene smetane)
  • 250 g rikote

Uvod

Stracciatella krema in kompot iz jagodičevja se sliši kot nekaj preprostega, kar bi lahko bilo tudi iz vrečke … Toda presenečenje je šesti dobrojedski okus! Tukaj boste presenečeni najprej vi, ko se boste za ”preprosto” sladico morali potruditi s pečenjem, sušenjem, kuhanjem, mešanjem, nato pa še vaši gostje, ki se bodo potrudili šele na koncu - s ploskanjem....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 8 oseb
  • Hranilna vrednost: 450 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura (+ 4 ure za sušenje)
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 90 stopinj. Beljaka in ščepec soli poltrdo stepemo v mešalniku na visoki hitrosti. Dodamo 80 g sladkorja in maso stepamo 5 do 7 minut. Zmešamo 40 g sladkorja v prahu, 1 žličko škroba in instant kavo. Nato kavni sladkor previdno zamešamo v beljakov sneg.

2

Dva velika pekača obložimo s papirjem za peko. S snegom napolnimo dresirno vrečko in s pomočjo manjšega nastavka v obliki zvezde na pekač nabrizgamo majhne kupčke. Pekača postavimo v pečico na spodnji rešetki. Vetrce sušimo 2 uri, nato pekača zamenjamo in sušimo še 1 uro 30 minut. Snežne vetrce ohladimo.

3

Pomaranči stisnemo in odmerimo 120 ml soka. 70 g sladkorja svetlo rjavo karameliziramo, dolijemo sok in kuhamo na majhni vročini nekaj minut, da se karamela raztopi. Dodamo zamrznjeno jagodičevje in med mešanjem zavremo. Preostali škrob gladko razmešamo z žlico mrzle vode, zamešamo v jagodičevje in še enkrat zavremo, da se zgosti. Kompot jagodičevja prelijemo v stekleno posodo in ohladimo.

4

Kuverturo drobno narežemo in raztopimo v majhni kozici nad soparo. Smetano in kremfix trdo stepemo. Rikoto in preostali sladkor v prahu dobro premešamo, vanjo zamešamo stepeno smetano in kremo postavimo v hladilnik za 15 minut. Nato v tankem curku vlivamo v kremo stopljeno čokolado in previdno premešamo. Kremo postavimo v hladilnik za 1 uro.

5

V servirne skodelice porazdelimo kompot jagodičevja, nanj žličnik kreme in ob strani pečene vetrce. Po želji potresemo z instant kavo.

Oceni