Stracciatella parfait z dušenim jabolkom
Sestavine
- STRACCIATELLA PARFAIT
- 100 g temne kuverture
- 100 g sladkorja
- 4 rumenjaki
- 3 žlice ruma
- sol
- 330 ml sladke smetane
- POŠIRANA JABOLKA
- 1 bio limona
- 60 g rjavega sladkorja
- 1 vanilijev sladkor
- 500 ml soka rdeče pese
- 500 ml brusničnega soka (cranberry)
- 4 janeževe zvezde
- 6 majhnih jabolk (a 125 g)
- LEŠNIKOV DROBLJENEC
- 70 g moke
- 70 g mletih lešnikov
- 50 g sezamove paste Tahin
- 50 g sladkorja
- 1/4 žličkce cimeta
- 50 g masla

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 6 oseb
- Hranilna vrednost: 604 kcal/osebo
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 2 uri (+ čas za hlajenje)
Za parfait kuverturo sesekljamo in raztopimo v majhnem loncu nad sopardo. Stopljeno čokolado vlijemo na list papirja za peko in jo s paleto zelo tanko razmažemo. Pustimo ohladiti. V majhnem lončku zavremo sladkor, vanilijev sladkor in 50 ml vode ter kuhamo 1 minuto.
V kotličku za stepanje zmešamo rumenjake, rum, ščepec soli in vanilijev sirup ter ga postavimo nad lonec z vrelo vodo. Pazimo, da se kotliček ne dotika vode. Z metlico rumenjake stepamo do goste kreme. Kotliček postavimo v posodo z mrzlo vodo in kremo med mešanjem ohladimo.
Čokoladno ploščo nalomimo na manjše kose. Smetano trdo stepemo. V jajčno kremo zamešamo čokoladne koščke in stepeno smetano. Model za parfait (25 x 10 cm) namastimo in obložimo s prozorno folijo. Napolnimo ga s kremo, pokrijemo s folijo in postavimo v zamrzovalnik za najmanj 12 ur.
Za jabolka limono umijemo z vročo vodo in z lupilnikom odrežemo 7 cm dolgi trak lupine. Limono nato razpolovimo in iztisnemo 2 žlici soka. V visokem manjšem loncu zavremo obe vrsti soka, sladkor, vanilijev sladkor, limonovo lupino in sok ter janeževe zvezde.
Jabolka olupimo, jih zložimo v lonec, obtežimo s krožnikom in pokrite poširamo na majhni vročini 15 minut. Kuhana jabolka pustimo ohladiti v soku od kuhanja. Ohlajena jabolka naložimo na krožnik, pokrijemo s prozorno folijo in shranimo na hladnem. Odmerimo 200 ml tekočine od kuhanja, zavremo in kuhamo na majhni vročini do sirupa.
Za lešnikov drobljenec zmešamo moko, lešnike, sezamovo pasto, sladkor, cimet, 2 žlici mrzle vode in ščepec soli. Vs skupaj pregnetemo v drobtine in postavimo v hladilnik za 30 minut.
Pečico segrejemo na 190 stopinj. Pekač obložimo s papirjem za peko, nanj stresemo lešnikove drobtine in pečemo na drugi rešetki od spodaj 10 do 12 minut do zlato rjave barve. Drobljenec ohladimo in ga do serviranja shranimo v zaprtem steklenem kozarcu.
Pet minut pred serviranjem vzamemo parfait iz hladilnika. Na krožnike naložimo poširana jabolka in lešnikov drobljenec. Parfait narežemo na rezine in jih položimo na drobljenec. Ob strani dolijemo še sirup rdeče pese.