Stročji fižol z lisičkami
Sestavine
- 700 g stročjega fižola
- sol
- 100 ml oljčnega olja
- 3 velike šalotke
- 400 g svežih gob (lisičke šitake)
- 4 žlice masla
- 1 žlica šeri kisa (ali rdečega vinskega kisa)
- črnii poper
- 4 žčice naribanega parmezana

Očiščeni in na manjše kose narezani fižol kuhamo v soljeni vodi 7 do 10 minut. Nato ga stresemo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo. Gobe narežemo na večje kose.
Šalotko narežemo na tanke trakove. V ponvi segrejemo 30 ml olja in hrustljavo opražimo narezane šalotke na srednji vročini (8 do 10 minut). S penavko jih poberemo iz ponve na kuhinjski papir, da se osušijo.
V ponev stresemo narezane gobe, jih pokapljamo s 30 ml olja, premešamo in pražimo na srednji vročini 4 minute, da rahlo porjavijo. Solimo, dodamo maslo in kuhani fižol ter kuhamo toliko časa, da maslo rahlo porjavi. Začinimo s kisom in sveže mletim poprom. Fižol na krožniku potresemo s parmezanom in ocvrto šalotko.