Sestavine

  • 700 g stročjega fižola
  • sol
  • 100 ml oljčnega olja
  • 3 velike šalotke
  • 400 g svežih gob (lisičke šitake)
  • 4 žlice masla
  • 1 žlica šeri kisa (ali rdečega vinskega kisa)
  • črnii poper
  • 4 žčice naribanega parmezana

Uvod

Pomlad nam prinese mlado zelenjavo. Kaj pa jesen? Ne, tudi jeseni ni vse staro! Jesen nam, namreč, prinese najboljši stročji fižol. Stročji fižol z lisičkami, ocvrto čebulo in parmezanom. Čeprav fižolovi stroki tržnice napolnijo že poleti, so najboljši pozni, jesenski. Ker je takrat stročji fižol edina mlada zelenjava! Zato smo mu dodali mlade lisičke, ki so zrasle čez noč, in ker so dnevi vseeno že krajši in hladnejši, pride brezmesni jedi prav še malo pomoči - umamija....

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
 
Postopek
1

Očiščeni in na manjše kose narezani fižol kuhamo v soljeni vodi 7 do 10 minut. Nato ga stresemo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo. Gobe narežemo na večje kose.

2

Šalotko narežemo na tanke trakove. V ponvi segrejemo 30 ml olja in hrustljavo opražimo narezane šalotke na srednji vročini (8 do 10 minut). S penavko jih poberemo iz ponve na kuhinjski papir, da se osušijo.

3

V ponev stresemo narezane gobe, jih pokapljamo s 30 ml olja, premešamo in pražimo na srednji vročini 4 minute, da rahlo porjavijo. Solimo, dodamo maslo in kuhani fižol ter kuhamo toliko časa, da maslo rahlo porjavi. Začinimo s kisom in sveže mletim poprom. Fižol na krožniku potresemo s parmezanom in ocvrto šalotko.

Oceni