Strozzapreti, kozice in olive
Sestavine
- 220 g testenin strozzapreti
- 200 ml domače paradižnikove omake
- 10 velikih kozic
- 4 žlice oljčnega olja
- 25 ml belega vina
- 1 majhen rdeči čili
- 1 strok česna
- 12 majhnih oliv (Taggiasca olive)
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- sol

Uvod
- Kategorija: Jesen, On zanjo, Zima
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 30 minut
- Priporočeno vino: Sivi pinot 2018, Ščurek
Kozice je olupil in narezal na 2 cm velike kose. Olupljeni česen in očiščeni čili je drobno sesekljal. V velikem loncu je zavrel soljeno vodo, vanjo stresel testenine in jih skuhal na zob (al dente).
Paradižnikovo omako je počasi segreval v loncu. Medtem je v nizki kozici segrel olje, dodal narezane kozice, česen in čili ter vse skupaj na hitro opražil. Dolil je vino in ga rahlo pokuhal. Na koncu je dodal paradižnikovo omako in olive ter vse skupaj še enkrat zavrel.
Kuhane testenine je stresel na cedilo in pri tem shranil 50 ml vode od kuhanja. Nato jih je stresel nazaj v lonec, prelil s paradižnikovo omako in vodo od kuhanja, dodal peteršilj in vse skupaj temeljito premešal. Testenine je naložil v ogreta krožnika in takoj postregel.