Sestavine

  • 220 g testenin strozzapreti
  • 200 ml domače paradižnikove omake
  • 10 velikih kozic
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 25 ml belega vina
  • 1 majhen rdeči čili
  • 1 strok česna
  • 12 majhnih oliv (Taggiasca olive)
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • sol

Uvod

”Nimam časa,” mu je sporočila že med vrati. ”Jaz tudi ne,” je zaklical, ko se je že odpeljala.  Vedno se ji mudi ravno takrat kot meni, je zato robantil le še sebi. Kaj naj skuham, brez časa in brez sestavin, se je nato spraševal tako dolgo, da je lahko na štedilnik, spet, pristavil le še lonec z vodo. ”Spet testenine?” je zato vprašala že iz navade. 

”Kaj pa drugega, če pa oba nisva imela časa?”

Poskusila je in šele nato odgovorila. ”O, saj jaz sem ga imela …”

”?????”

”Imela sem ga takrat, ko sem tako dolgo in potrpežljivo kuhala to paradižnikovo omako, v katero si zdaj ti zamešal le kozice in olive!”...

  • Kategorija: Jesen, On zanjo, Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut
  • Priporočeno vino: Sivi pinot 2018, Ščurek
 
Postopek
1

Kozice je olupil in narezal na 2 cm velike kose. Olupljeni česen in očiščeni čili je drobno sesekljal. V velikem loncu je zavrel soljeno vodo, vanjo stresel testenine in jih skuhal na zob (al dente).

2

Paradižnikovo omako je počasi segreval v loncu. Medtem je v nizki kozici segrel olje, dodal narezane kozice, česen in čili ter vse skupaj na hitro opražil. Dolil je vino in ga rahlo pokuhal. Na koncu je dodal paradižnikovo omako in olive ter vse skupaj še enkrat zavrel.

3

Kuhane testenine je stresel na cedilo in pri tem shranil 50 ml vode od kuhanja. Nato jih je stresel nazaj v lonec, prelil s paradižnikovo omako in vodo od kuhanja, dodal peteršilj in vse skupaj temeljito premešal. Testenine je naložil v ogreta krožnika in takoj postregel.

Oceni