Surovi jurčki, peteršiljevo olje, meta
Sestavine
- 60 g peteršilja
- 200 ml repičnega olja
- 400 g čvrstih majhnih jurčkov
- 4 stroki česna
- 30 g pinjol
- 4 žlice lešnikovega ali orehovega olja
- 4 žlice jabolčnega kisa
- solni cvet
- 3 vejice mete
- poper
- 100 ml arašidovega olja za fritiranje
Uvod
Ko so jurčki tako sveži, da dišijo s Pohorja, je potrebno ukrepati hitro in preprosto. Zato so najboljši surovi! In zato jih le tanko narežemo ter gremo v shrambo po lešnikovo in peteršiljevo olje ter luštrekov pesto. Nimate? Saj zato pa je recept, da boste naslednjič pripravljeno, ko bo spet zadišalo s Pohorja po jurčkih!
- Kategorija: Jesen
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 313 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 50 minut
Za peteršiljevo olje lističe osmukamo in jih z repičnim oljem v blenderju fino zmiksamo. Pinjole zlato rjavo opražimo v ponvi brez maščobe.
Olupljeni česen po dolgem narežemo na tanke rezine. V majhnem loncu segrejemo arašidovo olje na 160 stopinj (uporabimo termometer), vanj stresemo narezani česen, ga hrustljavo ocvremo in odcedimo na kuhinjskem papirju.
Jurčke narežemo na 2 mm debele rezine in jih naložimo na štiri krožnike. V skodelici gladko zmešamo lešnikovo olje, 4 žlice peteršiljevega olja in kis v preliv ter z njim pokapljamo narezane jurčke. Potresemo s solnis cvetom, pinjolami, hrustljavim česnom in lističi mete. Na koncu jurčke začinimo še s sveže mletim črnim poprom. Po želji lahko na krožnik dodamo še malce luštrekovega pesta.