Sestavine

  • 60 g peteršilja
  • 200 ml repičnega olja
  • 400 g čvrstih majhnih jurčkov
  • 4 stroki česna
  • 30 g pinjol
  • 4 žlice lešnikovega ali orehovega olja
  • 4 žlice jabolčnega kisa
  • solni cvet
  • 3 vejice mete
  • poper
  • 100 ml arašidovega olja za fritiranje

Uvod

Ko so jurčki tako sveži, da dišijo s Pohorja, je potrebno ukrepati hitro in preprosto. Zato so najboljši surovi! In zato jih le tanko narežemo ter gremo v shrambo po lešnikovo in peteršiljevo olje ter luštrekov pesto. Nimate? Saj zato pa je recept, da boste naslednjič pripravljeno, ko bo spet zadišalo s Pohorja po jurčkih!

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 313 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 50 minut
 
Postopek
1

Za peteršiljevo olje lističe osmukamo in jih z repičnim oljem v blenderju fino zmiksamo. Pinjole zlato rjavo opražimo v ponvi brez maščobe.

2

Olupljeni česen po dolgem narežemo na tanke rezine. V majhnem loncu segrejemo arašidovo olje na 160 stopinj (uporabimo termometer), vanj stresemo narezani česen, ga hrustljavo ocvremo in odcedimo na kuhinjskem papirju.

3

Jurčke narežemo na 2 mm debele rezine in jih naložimo na štiri krožnike. V skodelici gladko zmešamo lešnikovo olje, 4 žlice peteršiljevega olja in kis v preliv ter z njim pokapljamo narezane jurčke. Potresemo s solnis cvetom, pinjolami, hrustljavim česnom in lističi mete. Na koncu jurčke začinimo še s sveže mletim črnim poprom. Po želji lahko na krožnik dodamo še malce luštrekovega pesta.

Oceni