Sestavine

  • 20 g posušenih mavrahov
  • 2 šalotki
  • 6 žlic oljčnega olja
  • 50 ml belega vina
  • 350 ml sladke smetane (ali smetane za kuhanje)
  • 800 g svinjskega fileja v kosu
  • 2 vejici rožmarina
  • 2 žlici masla
  • 600 g pastinaka
  • sol, poper
  • 350 g krompirja
  • 80 g čebule
  • 70 g masla
  • 2 glavi belgijskega radiča
  • 4 žlice limonovega soka
  • kajenski poper

Uvod

Po dveh tednih samoizolacije si moramo dvigniti moralo. Za družinsko mizo je prijetno toplo in skozi okno je zasnežen pogled. Konec marca je kot za novo leto, kajti za kosilo je božična večerja … Tudi tako se branimo pred korono in ostajamo doma ter zdravi!

Svinjski file je iz zaloge, ki je čakala praznične dni. Mavrahi so posušeni, saj zunaj sneži. Vitlof je svež, ker v hladilniku dolgo zdrži. Razmere so izredne, kosilo pa je zato posebno. Ne damo se, kajne!

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 10 minut
  • Priporočeno vino: Pinot gris 2016, Andreja in Janko Kobal
 
Postopek
1

Mavrahe prelijemo s 100 ml vroče vode in pustimo stati 10 minut. Olupljeni šalotki drobno sesekljamo, stekleno opražimo v žlici olja ter dolijemo vino. Malce ga pokuhamo, dolijemo mavrahovo vodo in omako pokuhamo na polovico.

2

Mavrahe prerežemo na polovico. V omako zamešamo 250 ml smetane in mavrahe ter kuhamo na majhni temperaturi, da se malce zgosti. Solimo in popramo.

3

Pastinak in krompir olupimo ter narežemo na kocke. Olupljeno čebulo grobo sesekljamo. Vse skupaj stresemo v lonec, dolijemo vodo, solimo, zavremo in kuhamo pokrito 20 minut.

4

Pečico segrejemo na 180 stopinj. File solimo in popramo. V ponvi z ognjavarnim ročajem segrejemo 3 žlice olja in na močni temperaturi opečemo meso z vseh strani. Dodamo 2 žlici masla in rožmarinovi vejici ter ponev postavimo v pečico za 15 do 20 minut (odvisno od debeline fileja).

5

Kuhano zelenjavo odcedimo in 2 x pretlačimo skozi stiskalnico za krompir. V pire zamešamo 50 g masla in postopoma preostalo smetano, pazimo da pire ni preredek. Začinimo ga s soljo in poprom.

6

Belgijski radič po dolgem prerežemo na polovico. Začinimo ga s soljo, poprom in limonovim sokom. V ponvi segrejemo 2 žlici olja in 20 g masla, vanjo naložimo radič s prerezano stranjo navzdol in pečemo na močni temperaturi 2 minuti. Nato ga obrnemo in pečemo še 2 minuti.

7

Pečeno meso vzamemo iz pečice, zavijemo v alu folijo in pustimo počivati 5 minut. Nato ga narežemo na rezine. Na ogrete krožnike naložimo po dva kosa mesa, žličnik pireja in polovico radiča ter meso prelijemo z mavrahovo omako.

Oceni