Svinjski file s kostanji
Sestavine
- 600 g svinjskega fileja
- 150 g gomoljne zelene
- 200 g korenja
- 150 g peteršiljeve korenine
- 200 g ozkega pora
- 2 šalotki
- 3 žlice arašidovega olja
- sol, sveže mleti poper
- 2 lovorova lista
- 30 g rjavega sladkorja
- 250 ml zelenjavne juhe
- 100 ml rdečega vina
- 200 g kostanjev (kuhani in vakumirani)
- šopek drobnjaka
- 50 g mrzlega masla

Uvod
- Kategorija: Jesen
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 620 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
- Priporočeno vino: Barbera d'Asti, 2006, Il Mongetto
Zeleno, peteršilj in korenje olupimo in narežemo na zelo drobne kocke (5 mm). Šalotki olupimo, razpolovimo in narežemo na tanke rezine. Por narežemo na tanke kolobarje. Drobnjak drobno narežemo.
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Meso očistimo ter solimo in popramo. V pekaču segrejemo olje in file opečemo z vseh strani. Vzamemo ga iz ponve. Nato v ponvi pražimo šalotko in zelenjavne kocke na srednji temperaturi 5 minut. Potresemo s sladkorjem, karameliziramo in zalijemo z juho in vinom.
Vmešamo kostanje in por, na vrh položimo pečeni file in pekač postavimo v sredino pečice za 20 minut. Meso zavijemo v alu folijo in pustimo počivati 5 minut. Zelenjavo začinimo s soljo in poprom, vmešamo maslo in polovico narezanega drobnjaka.
Meso narežemo na rezine, jih položimo nazaj v pekač na zelenjavo, potresemo s preostalim drobnjakom in postrežemo z gratiniranim krompirjevim pirejem.