Svinjski file v hrustljavi skorjici
Sestavine
- 800 g svinjskega fileja
- 2 žlici dijon gorčice
- sol, poper
- 3 žlice ocvrte čebule
- 7 žlic panko drobtin
- 2 jajci
- 4 žlice moke
- 2 srednje veliki čebuli
- 2 stroka česna
- 2 velika paradižnika
- 4 žlice masla
- 7 žlic oljčnega olja
- 5 vejic timijana
- 500 g stročjega fižola
- 800 g krompirja
- 150 ml mleka
- 50 g naribanega parmezana
- parmezan v kosu

Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 985 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
- Priporočeno vino: Modra frankinja 2016, Albiana
Fižol očistimo in ga v slani vodi skuhamo do mehkega. Stresemo ga na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo.
Olupljeno čebulo prerežemo na polovico in narežemo na tanke trakove. Česen narežemo na tanke rezine. Paradižnika blanširamo, olupimo, razrežemo na četrtine, odstranimo semenje in narežemo na majhne kocke. Timijan osmukamo.
V ponvi segrejemo 2 žlici olja in 2 žlici masla, dodamo čebulo in česen ter stekleno opražimo na srednji temperaturi. Dodamo narezani paradižnik in timijan ter dušimo na majhni temperaturi 5 do 7 minut. Vmešamo še fižol in začinimo s soljo in sveže mletim poprom.
Olupljen in narezan krompir kuhamo do mehkega v slani vodi. Meso razrežemo na 1 cm debele medaljone, solimo in popramo ter vsak kos na eni strani premažemo z gorčico.
Ocvrto čebulo zmeljemo v blenderju in zmešamo s panko drobtinami. Jajci razžvrkljamo v globokem krožniku. Medaljone povaljamo v moki, stepenem jajcu in drobtinah.
V majhnem loncu zavremo mleko in vanj zamešamo naribani parmezan. Kuhani krompir pretlačimo s tlačilko za krompir, dolijemo mleko s parmezanom in vse skupaj temeljito premešamo, da dobimo gladek pire. Po potrebi ga solimo in popramo.
V veliki ponvi segrejemo preostalo olje in panirane medaljone zlato rjavo ocvremo na srednji temperaturi. Pred koncem pečenja v ponvi raztopimo preostalo maslo in pečeno meso pokapljamo z maslenim oljem. Nato jih poberemo iz ponve in odcedimo na kuhinjskem papirju.
Fižolovo omako previdno segrejemo. Na krožnike naložimo krompirjev pire, fižol s paradižnikom in ocvrte medaljone. Po krompirju nahobljamo še parmezan in takoj serviramo.