Sestavine

  • 1,5 kg svinjskega hrbta mangalice
  • 60 ml olivnega olja
  • 1 žlica limonovega soka
  • 10 ml belega vina
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • 1 žlička timijanovih lističev
  • 3 sesekljani žajbljevi lističi
  • 2 stisnjena stroka česna
  • 1 žlička mletih gorčičnih semen
  • 1/2 žličke čebule v prahu
  • muškatni orešček
  • 1/2 žličke soli
  • mleti črni poper

Uvod

Pri svinjskih kotletih na žaru je vselej nevarnost, da bodo izsušeni. Ne pomaga nizi zunanja maščobna obloga, saj je vročini s celotno površino izpostavljena nemastna ”riba”. Torej je potrebno meso nenehno obračati in mazati ter izsušenost zakrivati s česnom in začimbami.

Zato je boljše v celem kosu. Zato ne na hitro, temveč potrpežljivo, počasi in na nižji ter indirektni vročini. V celem kosu kare (zarebrnico) ščiti maščoba, zato je najboljši žar s pokrovom, ki ustvari stalno temperaturo, meso pa ni neposredno nad ognjem ter stran od njega, tako da ga ogreva le vroči zrak, ki kroži pod pokrovom. Kot v pečici, torej, le da z okusom žara.

Ta recept je del julijske gostije na žaru - tukaj....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 6 oseb
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Stara brajda rdeče, 2009, Ščurek, jeroboam
 
Postopek
1

Olivno olje, limonov sok in vino zmešamo v majhni posodi. Dodamo preostale sestavine in pustimo stati 10 minut.

2

Svinjski hrbet obrišemo do suhega s kuhinjskim papirjem in ga nato premažemo z omako.

3

Žar segrejemo na srednjo temperaturo. Oglje damo na eno stran, pri plinskem žaru ugasnemo en gorilnik. Kare položimo na ugasnjeni del (stran od žerjavice) in ga pečemo indirektno 2 do 3 ure oz. dokler temperatura notranjosti v najdebelejšem delu ne znaša 65 stopinj.

4

Pečeni hrbet pustimo počivati 15 do 20 minut, nato ga narežemo na kotlete. Zraven serviramo rdeči fižol s papriko.

Oceni