Svinjski kare na žaru
Sestavine
- 1,5 kg svinjskega hrbta mangalice
- 60 ml olivnega olja
- 1 žlica limonovega soka
- 10 ml belega vina
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- 1 žlička timijanovih lističev
- 3 sesekljani žajbljevi lističi
- 2 stisnjena stroka česna
- 1 žlička mletih gorčičnih semen
- 1/2 žličke čebule v prahu
- muškatni orešček
- 1/2 žličke soli
- mleti črni poper

Uvod
Pri svinjskih kotletih na žaru je vselej nevarnost, da bodo izsušeni. Ne pomaga nizi zunanja maščobna obloga, saj je vročini s celotno površino izpostavljena nemastna ”riba”. Torej je potrebno meso nenehno obračati in mazati ter izsušenost zakrivati s česnom in začimbami.
Zato je boljše v celem kosu. Zato ne na hitro, temveč potrpežljivo, počasi in na nižji ter indirektni vročini. V celem kosu kare (zarebrnico) ščiti maščoba, zato je najboljši žar s pokrovom, ki ustvari stalno temperaturo, meso pa ni neposredno nad ognjem ter stran od njega, tako da ga ogreva le vroči zrak, ki kroži pod pokrovom. Kot v pečici, torej, le da z okusom žara.
Ta recept je del julijske gostije na žaru – tukaj.
- Kategorija: Poletje
- Količina: 6 oseb
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
- Priporočeno vino: Stara brajda rdeče, 2009, Ščurek, jeroboam
Olivno olje, limonov sok in vino zmešamo v majhni posodi. Dodamo preostale sestavine in pustimo stati 10 minut.
Svinjski hrbet obrišemo do suhega s kuhinjskim papirjem in ga nato premažemo z omako.
Žar segrejemo na srednjo temperaturo. Oglje damo na eno stran, pri plinskem žaru ugasnemo en gorilnik. Kare položimo na ugasnjeni del (stran od žerjavice) in ga pečemo indirektno 2 do 3 ure oz. dokler temperatura notranjosti v najdebelejšem delu ne znaša 65 stopinj.
Pečeni hrbet pustimo počivati 15 do 20 minut, nato ga narežemo na kotlete. Zraven serviramo rdeči fižol s papriko.
-
Za nadaljevanje postopka si oglejte še