Svinjski kotlet, pečena solata, šalotkin vinaigrette
Sestavine
- 2 svinjska kotleta (mangalica)
- sol
- 1/2 žličke mlete dimljene rdeče paprike
- 3 šalotke
- 3 žlice sesekljanega pateršilaj
- 6 sardelnih filejev (v olju)
- 2 žlici jabolčnega kisa
- 8 žlici oljčnega olja
- 1 glava solate ledenke
- 2 žlici masla
- 400 g kormpirja
- 2 žlici ghee masla

Uvod
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 2 osebi
- Hranilna vrednost: 884 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 45 minut
- Priporočeno vino: Blaufränkisch 7301, 2016, Kirnbauer, Deutschkreutz
Krompir olupimo in narežemo na 2 mm debele rezine. V veliki ponvi segrejemo ghee maslo, vanjo stresemo narezani krompir in ga med občasnim mešanjem na srednji temperaturi hrustljavo zapečemo.
Za vinaigrette 1 olupljeno šalotko drobno sesekljamo, stresemo v cedilo, prelijemo z vrelo vodo in odcedimo. Tri sardelne fileje drobno sesekljamo Gladko razmešamo kis, sol, šalotko in sesekljane fileje. Nato vmešamo še 4 žlice olja in 1 žlico peteršilja ter krepko popramo.
Solato razrežemo na četrtine, izrežemo trdi kocen in liste narežemo na 2 cm široke trakove. Preostalo šalotko olupimo in narežemo na trakove. Preostale sardelne fileje grobo narežemo.
V ponvi segrejemo 2 žlici olja, dodamo šalotko in sardelne fileje ter dušimo na srednji temperaturi 1 minuto. Dodamo še narezano solato in maslo ter med mešanjme pražimo 2 do 3 minute. Dušeno solato začinimo s soljo in sveže mletim poprom, pokrijemo ter odstavimo s štedilnika.
Žar močno segrejemo. Kotleta začinimo s soljo in papriko ter premažemo s preostalim oljem. Na hitro jih opečemo na močni temperaturi, nato žar preklopimo na indirektno pečenje in pečemo pokrito do konca.
Pečeni krompir krepko solimo in ptresemo s preostalim peteršiljem. Na vroča krožnika naložimo dušeno solato in kotleta, prelijemo vsakega z žlico šalotkine omake in postrežemo s pečenim krompirjem. Preostali šalotkin vinaigrette ponudimo posebej v omačnici.