Sestavine

  • 2 debela svinjska kotleta (krškopoljski pujs)
  • 5 žlic masla
  • 1 majhna šalotka
  • 50 g na kocke narezanega korenja
  • 50 g na kocke narezanega pora
  • sol, sveže mleti črni poper
  • 2 veliki šalotki
  • 1 hruška
  • pest orehov
  • 40 ml suhega vermuta
  • krompirjev pire (priloga)

Uvod

Ko ne veš, kaj je pujs jedel, kako se je premikal in kje je končal, je boljše, da je kotlet čim tanjši. Naj se kar izsuši … Ko pa vse to dobro veš in imaš končno kos mesa, ki diši po hrani in ne po živali, je potrebno z njim z občutkom, potrpežljivo in pazljivo. In naj bo čim debelejši!

Kar pa sploh ne pomeni, da je lahko sam in glavni. Debel mora biti zato, da se bo počasi pekel in bo kotlet na koncu sočen, kot da bi ga bilo za cel hrbet pečenke. In spremljavo mora imeti izbrano zato, da pride mesni okus pravilno do izraza. Saj veste, v Šoli okusov je meso vedno le priloga!

Spekli ga bomo, torej, kot svinjsko pečenko, kar pomeni, da temperatura v pečici ne bo previsoka in se tudi ne bo preveč mudilo. Zato bo potreboval tekočino, ki jo da najboljšo vedno zelenjava, kot za juho. S tem bo nastala omaka, ki bo prelila krompir, zraven pa bodo sladke arome, ki bodo jedi dale praznični pomen. Pujs ima rad šalotko, hruško in orehe....

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut
  • Priporočeno vino: Chardonnay Kramarovci 2015, Marof
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Kotleta obrišemo do suhega s papirjem. V manjši ponvi segrejemo 3 žlici masla, vanjo položimo meso in ga počasi opečemo na srednji temperaturi do svetlo rjave barve. Nato meso obrnemo in spečemo še na drugi strani. Na koncu ga solimo in popramo ter vzamemo iz ponve.

2

V maščobi od pečenja opražimo korenje, por in piment ter začinimo s soljo in poprom. V majhen pekač položimo meso, potresemo z zelenjavo in dolijemo 50 ml vode. Postavimo v pečico za 15 minut, vmes večkrat prelijemo s tekočino. Nato pečico izklopimo in pustimo meso počivati še 10 minut.

3

Medtem olupimo šalotki, ju prerežemo po dolgem na polovico in razdelimo na posamezne lističe. Hruško olupimo, izrežemo pečke in jo narežemo na krhlje. V ponvi segrejemo preostalo maslo in pražimo šalotko na majhni temperaturi, da se zmehča. Dodamo hruške, malce opražimo, potresemo z orehi in dolijemo vermut. Dušimo še 2 minuti ter rahlo solimo in popramo.

4

Na ogrete krožnike naložimo krompirjev pire, nanj meso in zelenjavo ter ob strani šalotke s hruškami in orehi.

Oceni