Sestavine

  • 4 svinjski tomahavki (Kodila)
  • 2 paradižnika
  • 1 majhna čebula
  • 1 rumena paprika
  • 2 majhna stroka česna
  • 3 žlice sesekljanega peteršilja
  • 1 žlica sesekljanega svežega origana
  • 1 rdeči čili
  • 3 žlice belega balzamičnga kisa
  • 7 žlic oljčnega olja
  • sol, poper
  • POTLAČENI KROMPIR
  • 1 kg manjšega krompirja
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 1 žlica sesekljanega timijana
  • 1 žlica sesekljanega rožmarina

Uvod

Danes ne bomo zakurili žara, ker je zunaj lepo vreme in ga ne želimo preživeti pred štedilnikom. Zakurili ga bomo, ker smo pri mesarju ”našli” tomahavk! Ne indijanski in tudi ne bržolni (goveji), temveč svinjski. Nima, namreč, le daljše kosti od kotleta, temveč je tudi debelejše odrezan. To pa je za žar in ne za ponev!

Ker gre za poseben ”ulov”, bodo tudi priloge posebne. Pečen krompir je preveč običajen, zato ga za posebnost - potlačimo. Žar mora biti preprosto kuhanje!

Omako pa le zmešamo. Toda, čeprav se zdi, da je jed posvečena mesarju, ker je znal debelo odrezati, je posvečena v resnici vrtnarki. Ker ima na vrtu ob žaru tako lepe paradižnike in paprike! Zato smo ji posvetili omako. Chimichurri v tej izvedbi si dobro zapomnite, saj bo prišel še velikokrat prav - ob žaru....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Alter Extreme, Šumenjak
 
Postopek
1

Za omako chimichurri paradižnika olupimo, odstranimo semena in ju narežemo na drobne kocke. Papriko očistimo in narežemo na drobne kocke. Čebulo in česen zelo drobno sesekljamo. Čiliju odstranimo semena in ga sesekljamo.

2

V skodeli zmešamo narezano zelenjavo, peteršilj in origano, čili, balzamični kis, olje, sol in sveže mleti poper. Do serviranja chimichurri postavimo v hladilnik.

3

Krompir kuhamo v vreli slani vodi 20 do 25 minut, nato ga rahlo ohladimo in potlačimo z žlico, da poči. Pečico segrejemo na 200 stopinj. V skodelici zmešamo olje, timijan in rožmarin ter solimo.

4

Na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko, naložimo potlačene krompirje, jih premažemo z zeliščnim oljem in postavimo v pečico za 20 do 25 minut, da se rahlo zapečejo.

5

Tomahavke opečemo na obeh straneh na vročem žaru in jih pečemo na srednji vročini še 3 minute na vsaki strani. Serviramo jih s pečenim potlačenim krompirjem, zelenjavnim chmichurrijem in paradižnikovo solato s kumaro.

Oceni