Svinjski vrat s karijem in kavo
Sestavine
- 4 zrezki iz svinjskega vratu
- 2 žlički karija v prahu
- 2 žlički mlete kave
- 300 g bele čebule
- 40 g pancete
- 6 žlic oljčnega olja
- sol
- 150 ml belega portovca
- 50 ml belega vinskega kisa
- 60 g mrzlega masla
- 2 žlici drobnjaka
- kajenski poper
- 850 g krompirja
- 300 ml mleka
- 200 g mascarpone sira (ali kremastega sira)
- 10 lovorovih listov
Uvod
Vrat je lahko najslabši ali pa najboljši pujsov kos. Če je iz masovne reje in trgovinske akcije, je škoda krompirja, saj bo gratin le s skledo solate boljši brez mesa. Če pa je od krepkega krškopoljca, ki se je najprej napasel, potem pa na onem svetu uležal, potem je škoda kralja živali, da bi ga le spekli. Potrudite se zanj!
Zato smo mu kožo natrli z mleto kavo in karijevim praškom, da je prav po svetovljansko zadišal, mu spekli krompirjev gratin z lovorjem, da je kralj dobil pozlato, in mu na kislo skuhali čebulo, da se je sočno kobacal v omaki.
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 870 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 15 minut
- Priporočeno vino: Vincent 2011, Renčel
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Krompir olupimo in narežemo na tanke rezine. Model namastimo in na dno naložimo polovico lovorovih listov. Nato po plasteh zložimo narezani krompir, vsako plast rahlo solimo in popramo.
Zavremo mleko, sir in preostali lovor, solimo in popramo ter kuhamo toliko časa, da se sestavini povežeta. Z vročim mlekom prelijemo krompir in pečemo v sredini pečice 1 uro oziroma do zlato rjave skorje.
Zrezke natremo s polovico karija in kave ter postavimo na hladno. Olupljeno čebulo razpolovimo in narežemo na tanke kolobarje. Slanino narežemo povprek na tanke trakove.
V posodi segrejemo 2 žlici olja, dodamo slanino in pražimo 2 minuti, da rahlo porjavi. Dodamo še čebulo, solimo in pražimo na srednji temperaturi 2 minuti. Dolijemo portovec in kis ter kuhamo pokrito na majhni temperaturi 20 minut.
V gril ponvi segrejemo preostalo olje in zrezke pečemo na srednji temperaturi 3 minute na vsaki strani. Med pečenjem jih solimo in popramo.
Dušeno čebulo zavremo, odstavimo s štedilnika in vmešamo maslo. Na ogrete krožnike naložimo pečene zrezke in dušeno čebulo ter potresemo z drobnjakom in kajenskim poprom. Krompirjev gratin serviramo posebej v pekaču.