Sestavine

  • 300 g basmati riža
  • 1 žlička mlete kurkume
  • 1 šopek mlade čebule
  • 150 g sojinih strokov (edamame)
  • 30 g svežega ingverja
  • 2 stroka česna
  • 2 majhna stroka rdečega čilija
  • 600 g svinjskega fileja v kosu
  • poper
  • moka
  • 3 žlice arašidovega olja
  • 4 žlice masla
  • 2 žlici rjavega sladkorja
  • 70 ml mirina (azijsko riževo vino)
  • 6 žlic sojine omake
  • sol
  • sveži koriander
  • 2 žlički črne kumine

Uvod

V Šoli okusov je ogromno receptov, preprostih in hitrih, svečanih in posebnih, zahtevnih in enostavnih, slovenskih, sredozemskih, tujih, eksotičnih, znanih, neznanih, skratka vseh vrst, a vseeno jih nekaj druži – so skoraj brez mesa! To je ena od največkrat uporabljenih črk abecede dobrojedstva: nismo vegetarijanci ali vegani, toda meso je zgolj spremljava, pa še to ne vedno, oziroma redko.

Včasih pa so tudi v Šoli okusov zrezki … Toda tudi v tem primeru ni bistveno meso, temveč vse drugo! Nadokusa ne ustvarjamo s količino proteinov in mišic, temveč z domišljijo sestavin, med katerimi so izredno pomembne začimbe in zelišča.

Ti svinjski zrezki, ki so dobili navdih v azijski kuhinji, so pravi dokaz za zgornje trditve. Še velikokrat jih boste ponovili! 

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 780 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Renski rizling 2014, Ducal
 
Postopek
1

Riž stresemo v skodelo, dolijemo mlačno vodo, temeljito premešamo, dobro odcedimo in stresemo v lonec. Dolijemo mlačno vodo (držimo se razmerja na embalaži), dodamo kurkumo, premešamo in pustimo stati 5 minut. Nato vodo zavremo in riž skuhamo na majhni temperaturi, pri tem upoštevamo čas kuhanja na embalaži. Riž pred serviranjem zrahljamo z vilicami.

2

Sojine stroke blanširamo v vreli slani vodi 5 minut, stresemo na cedilo, oplaknemo z mrzlo vodo in izluščimo iz lupin. Mlado čebulo narežemo na 5 cm dolge kose in le-te nato na polovico. Ingver in česen olupimo ter drobno sesekljamo. Čilijema odstranimo semena in ju drobno sesekljamo.

3

Meso narežemo na tanke zrezke, jih malce potolčemo in rahlo popramo. Povaljamo jih v moki in pri tem odvečno moko otresemo. V ponvi segrejemo 2 žlici olja, zrezke na hitro opečemo na obeh straneh, poberemo iz ponve na ogreti krožnik in pokrijemo z alu folijo.

4

V ponvi raztopimo 3 žlice masla, dodamo ingver, česen in polovico čilija ter pražimo 1 minuto. Dodamo sladkor, ga rahlo karameliziramo in dolijemo mirin, 5 žlic sojine omake in 50 ml vode. Zavremo in kuhamo na srednji vročini 3 minute. Po želji lahko omako zgostimo z malce jedilnega škroba. V omako naložimo pečene zrezke, pokrijemo in pustimo stati 2 minuti.

5

Medtem v ponvi segrejemo preostalo olje in maslo. Dodamo mlado čebulo in preostali čili ter pražimo na močni vročini 1 minuto. V ponev stresemo še edamame, segrejemo in vse skupaj začinimo s preostalo sojino omako, soljo in poprom.

6

Na vroče krožnike naložimo riž, zelenjavo in zrezke z omako ter vse skupaj potresemo s koriandrovimi lističi in črno kumino.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)