Svinjski file in čilijeva omaka z ingverjem
Sestavine
- 300 g basmati riža
- 1 žlička mlete kurkume
- 1 šopek mlade čebule
- 150 g sojinih strokov (edamame)
- 30 g svežega ingverja
- 2 stroka česna
- 2 majhna stroka rdečega čilija
- 600 g svinjskega fileja v kosu
- poper
- moka
- 3 žlice arašidovega olja
- 4 žlice masla
- 2 žlici rjavega sladkorja
- 70 ml mirina (azijsko riževo vino)
- 6 žlic sojine omake
- sol
- sveži koriander
- 2 žlički črne kumine
Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 780 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
- Priporočeno vino: Renski rizling 2014, Ducal
Riž stresemo v skodelo, dolijemo mlačno vodo, temeljito premešamo, dobro odcedimo in stresemo v lonec. Dolijemo mlačno vodo (držimo se razmerja na embalaži), dodamo kurkumo, premešamo in pustimo stati 5 minut. Nato vodo zavremo in riž skuhamo na majhni temperaturi, pri tem upoštevamo čas kuhanja na embalaži. Riž pred serviranjem zrahljamo z vilicami.
Sojine stroke blanširamo v vreli slani vodi 5 minut, stresemo na cedilo, oplaknemo z mrzlo vodo in izluščimo iz lupin. Mlado čebulo narežemo na 5 cm dolge kose in le-te nato na polovico. Ingver in česen olupimo ter drobno sesekljamo. Čilijema odstranimo semena in ju drobno sesekljamo.
Meso narežemo na tanke zrezke, jih malce potolčemo in rahlo popramo. Povaljamo jih v moki in pri tem odvečno moko otresemo. V ponvi segrejemo 2 žlici olja, zrezke na hitro opečemo na obeh straneh, poberemo iz ponve na ogreti krožnik in pokrijemo z alu folijo.
V ponvi raztopimo 3 žlice masla, dodamo ingver, česen in polovico čilija ter pražimo 1 minuto. Dodamo sladkor, ga rahlo karameliziramo in dolijemo mirin, 5 žlic sojine omake in 50 ml vode. Zavremo in kuhamo na srednji vročini 3 minute. Po želji lahko omako zgostimo z malce jedilnega škroba. V omako naložimo pečene zrezke, pokrijemo in pustimo stati 2 minuti.
Medtem v ponvi segrejemo preostalo olje in maslo. Dodamo mlado čebulo in preostali čili ter pražimo na močni vročini 1 minuto. V ponev stresemo še edamame, segrejemo in vse skupaj začinimo s preostalo sojino omako, soljo in poprom.
Na vroče krožnike naložimo riž, zelenjavo in zrezke z omako ter vse skupaj potresemo s koriandrovimi lističi in črno kumino.