Tajine s tuno in olivami
Sestavine
- 4 debele rezine tune (rumenoplavuti tun, a 160 g)
- 50 ml oljčnega olja
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- 3 stroki česna
- 30 g svežega ingverja
- 1 vložena limona (v soli)
- 5 g koriandrovih zrn
- 5 g kumine (rimska kumina)
- 5 g kurkume
- 2 veliki beli čebuli
- 8 manjših paradižnikov
- 20 majhnih oliv
- 5 žlic oljčnega olja
- sol, poper

Olupljeni česen in ingver narežemo na tanke rezine. Lupino vložene limone narežemo na julien trakove.
V skodelici zmešamo marinado iz 50 ml olja, kumine, koriandra, kurkume, peteršilja, ingverja, česna in narezane limonove lupine ter z njo premažemo rezine tune. Pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 1 uro.
Čebuli olupimo, razrežemo na četrtine in narežemo na 5 mm debele rezine. Paradižnike blanširamo, olupimo, odstranimo semena in jih narežemo na četrtine. Rezine tuna poberemo iz marinade.
V tajini (ali ponvi z visokim robom) segrejemo 2 žlici olja in čebulo rahlo opražimo. Dodamo paradižnike, olive in marinado, pokrijemo ter dušimo na majhni vročini 20 minut.
V ponvi segrejemo preostalo olje in rezine tune na hitro opečemo z vseh strani. Začinimo jih s soljo in sveže mletim poprom, položimo na zelenjavo in pokrito dušimo na majhni vročini 5 minut.
Na ogrete krožnike naložimo polovico zelenjave, nanjo pečene rezine tune in po vrhu potresemo preostalo zelenjavo.