Sestavine

  • 4 debele rezine tune (rumenoplavuti tun, a 160 g)
  • 50 ml oljčnega olja
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • 3 stroki česna
  • 30 g svežega ingverja
  • 1 vložena limona (v soli)
  • 5 g koriandrovih zrn
  • 5 g kumine (rimska kumina)
  • 5 g kurkume
  • 2 veliki beli čebuli
  • 8 manjših paradižnikov
  • 20 majhnih oliv
  • 5 žlic oljčnega olja
  • sol, poper

Uvod

Tajine je posoda. A tudi jed iz te posode. Kaj pa, če tajine posode nimamo? Potem pa uporabimo začimbe, ki ustvarijo okus tajine! Tunina, ki smo jo povzeli po Ducassu, je najboljši dokaz, da so osnova nadokusa sestavine (ne pa posoda-postopek)!

Peteršilj, česen, ingver, rimska kumina, koromačeva semena, kurkuma in limona iz razsola že v marinadi poskrbijo, da je tuna pripravljena za ”tajino”. Potem pa ta marinada še poskrbi, da se običajna kozica (s pokrovom) spremeni v tajine, ko se v njej dušijo in pražijo čebula, paradižnik in olive. Nato je tunino potrebno le še opeči po vseh straneh, da ohrani skoraj surovo, a že toplo, sredico, kar je točno 38 stopinj. Zapomnite si, tunina nikoli v sredici ne sme čez to temperaturo, v nobenem receptu. Če, seveda, namesto sočne tunine iz tajine nimate raje tunine iz žagovine.

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Olupljeni česen in ingver narežemo na tanke rezine. Lupino vložene limone narežemo na julien trakove.

2

V skodelici zmešamo marinado iz 50 ml olja, kumine, koriandra, kurkume, peteršilja, ingverja, česna in narezane limonove lupine ter z njo premažemo rezine tune. Pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 1 uro.

3

Čebuli olupimo, razrežemo na četrtine in narežemo na 5 mm debele rezine. Paradižnike blanširamo, olupimo, odstranimo semena in jih narežemo na četrtine. Rezine tuna poberemo iz marinade.

4

V tajini (ali ponvi z visokim robom) segrejemo 2 žlici olja in čebulo rahlo opražimo. Dodamo paradižnike, olive in marinado, pokrijemo ter dušimo na majhni vročini 20 minut.

5

V ponvi segrejemo preostalo olje in rezine tune na hitro opečemo z vseh strani. Začinimo jih s soljo in sveže mletim poprom, položimo na zelenjavo in pokrito dušimo na majhni vročini 5 minut.

6

Na ogrete krožnike naložimo polovico zelenjave, nanjo pečene rezine tune in po vrhu potresemo preostalo zelenjavo.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)