Sestavine

  • 400 g piščančjih prsi (brez kože in kosti)
  • 1 limeta
  • 1/2 žličke pekoče dimljene paprike v prahu
  • 1/2 žličke sladke dimljene paprike v prahu
  • 1 žlička česna v prahu
  • 1 žlička posušenega origana
  • 1/2 žličke soli
  • 6 žlic oljčnega olja
  • 1 rdeča čebula
  • 2 podolgovati rdeči papriki
  • 3 stebla zelene
  • 1 konzerva paradižnikove salse (400 g)
  • 3 stroki česna
  • 1 žlička čilijevih kosmičev
  • 1 žlička timijana
  • 1/2 žličke mletega koriandra
  • 1 l kokošje juhe
  • 2 konzervi kuhane čičerike (a 190 g)
  • 1 velik avokado
  • 1 žlica limonovega soka
  • 3 žlice arašidovega olja
  • 4 koruzne tortilje
  • 100 ml kisle smetane
  • 100 g cheddar sira

Uvod

Ko je takos večer, je okrog mize vedno veselo. Tortilje so zložene na kup, naokrog pa je polno zelenjavnih omak, namazov in krem, ki jim je potrebno dodati le nekaj beljakovinskega, da iz preprostega zvitka nastane pojedina.

Zato smo tokrat idejo družabnih takosov uporabili za enolončnico, ki pa se ne je (le) z žlico, temveč tudi z rokami. In tako je tudi iz nje nastala pojedina! Ideja je v tem, da tudi z malo časa lahko ustvarimo tudi po službi kosilo/večerjo v več hodih, pa čeprav zanje uporabimo le en krožnik.

Črni fižol v gosti omaki smo zamenjali s čičeriko, iz katere smo že prejšnji večer skuhali gosti ragu. Tej enolončnici pa smo nato drugi dan dodali takos-izkušnje, za katere je bilo potrebno tortilje le pogreti, piščančji file le popeči, sir le naribati, kislo smetano le zajeti. Potem pa dober tek, s sredine mize, zajemi, nabaši, zagrabi, namaži in se poveseli. ...

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura (+ 1 ura za mariniranje)
  • Priporočeno vino: prosecco Casa Coste Piane
 
Postopek
1

Piščančje prsi oplaknemo z mrzlo vodo, obrišemo s kuhinjskim papirjem in povprek prerežemo na polovico. Sok limete, 3 žlice oljčnega olja, obe vrsti paprike v prahu, česen v prahu, origano in sol zmešamo v marinado. Z njo premažemo meso in ga postavimo v hladilnik za 1 uro.

2

Olupljeno čebulo drobno sesekljamo. Zeleno in papriko narežemo na majhne kocke. V litoželezni posodi segrejemo preostalo oljčno olje in čebulo stekleno opražimo na srednji temperaturi. Dodamo papriko, zeleno in čilijeve kosmiče ter na majhni temperaturi pražimo 5 minut. Minuto pred koncem praženja dodamo stisnjeni česen, koriander v prahu in timijan. Zelenjavo rahlo solimo in popramo.

3

V zelenjavo zamešamo paradižnikovo salso, pražimo dve minuti in dolijemo juho. Juho kuhamo na majhni temperaturi 15 minut. Pred koncem dodamo še odcejeno čičeriko.

4

Avokado olupimo, odstranimo peško in ga narežemo na manjše kose. Takoj ga pokapljamo z limonovim sokom. Tortilje razrežemo na 8 kosov.

5

Manjšo ponev za žar segrejemo, vanjo položimo piščančje prsi in jih na močni temperaturi pečemo 3 do 4 minute na vsaki strani.

6

V drugi ponvi segrejemo arašidovo olje in v njem zlato rjavo opečemo narezane tortilje. Pečene odcedimo na kuhinjskem papirju. Sir grobo naribamo.

7

V ogrete krožnike nalijemo paradižnikovo juho, nanjo naložimo avokado, naribani sir, kislo smetano in hrustljave tortilje.

Oceni
1234