Takos, tudi azijsko
Sestavine
- 8 majhnih tortilj (domačih ali kupljenih)
- 1 majhna konzerva rdečega fižola (kidney, 400 g)
- 150 g paradižnikovega pireja
- 1 majhna čebula
- 4 žlice oljčnega olja
- 1 avokado
- 2 žlici limetinega soka
- 5 strokov česna
- sol
- 150 g šampinjonov
- 2 žlici masla
- 1 majhna šalotka
- 16 velikih kozic
- 75 ml belega vina
- kajenski poper
- 250 g poganjkov brokolija (tržnica)
- 2 žlici arašidovega olja
- 1/2 žličke sesekljanega ingverja
- 1 žlica sojine omake
- 2 limeti
- vodna kreša
- kalčki mladega graha
- sveže mleti poper
- šopek svežega koriandra

Fižol stresemo na cedilo in ga dobro oplaknemo pod mrzlo vodo. Čebulo drobno sesekljamo. V manjši kozici segrejemo 2 žlici oljčnega olja in čebulo stekleno opražimo. Dodamo paradižnikov pire, rahlo solimo in kuhamo na srednji temperaturi 5 minut. Vmešamo še fižol, začinimo s kajenskim poprom in soljo, kuhamo še 15 minut in omako odstavimo s štedilnika.
Avokado razpolovimo, odstranimo peško in meso z žlico izdolbemo iz lupine. V mešalniku gladko zmiksamo avokadovo meso, 1 olupljeni strok česna, 2 žlici limetinega soka in 100 ml vode (dodajamo jo postopoma, da omaka ne bo preredka). Na koncu omako začinimo s soljo in kajenskim poprom.
Šampinjone narežemo na rezine, šalotko in 1 strok česna drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo maslo, dodamo šalotko in jo stekleno opražimo na srednji temperaturi, pazimo da ne porjavi. Dodamo še česen in gobe ter pražimo nekaj minut. Začinimo s soljo in poprom.
Čilijem odstranimo semenje in jih drobno sesekljamo. Kozice olupimo in narežemo na 3 cm velike kose. Dva stroka česna narežemo na tanke rezine. V majhni ponvi na preostalem oljčnem olju na hitro opečemo kozice, česen in polovico čilijev. Dolijemo vino, malce pokuhamo in začinimo s soljo in kajenskim poprom. Pred serviranjem v kozice zamešamo 2 žlici sesekljanega koriandra.
Poganjke brokolija blanširamo v slani vodi 1 minuto, nato jih prelijemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo ter osušimo s kuhinjskim papirjem. V ponvi segrejemo arašidovo olje in pražimo brokoli nekaj minut, da rahlo porjavi. Pred koncem pečenja dodamo še ingver, preostali čili in sesekljani strok česna. Začinimo s sojino omako in žlico limetinega soka.
Pred serviranjem avokadovo omako potresemo z narezanim koriandrom. Pečene kozice, fižolovo omako in pečen šampinjone naložimo v servirne posodice. Grahove kalčke, krešo in preostali sesekljani koriander naložimo v majhne skodelice. Tortilje segrejemo v ponvi.
Pri mizi po svojem okusu obložimo tortilje. Prvo namažemo z avokadovo kremo, potresemo s praženim brokolijem in kozicami, pokapljamo z limetinim sokom in potresemo s krešo. Drugo prav tako namažemo z avokadovo kremo, nanjo potresemo fižol, nato pečene šampinjone in grahove kalčke.