Sestavine

  • 170 g moke
  • 70 g masla
  • 3 jajca
  • 150 ml sladke smetane
  • 2 žlici naribanega parmezana
  • sol, sveže mleti poper
  • muškatni orešček
  • 1 manjši por
  • 2 majhni rdeči papriki
  • 2 stroka česna
  • 120 g kozjega sira
  • 1 mlada rdeča čebula
  • 2 žlici pinjol
  • 2 majhni bučki
  • 1 žlica masla
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • domači sušeni češnjevi paradižniki

Uvod

Tarte, ki ga narekuje narava. Kaj je najbolj sveže, najbolj dišeče, najbolj barvito, najbolj zdravo? Na vrh, ko je ta značilna francoska pita že pečena, pa še doma sušeni majhni paradižniki in izdaten ščep sveže in grobo mletega popra. Če je zraven še prva endivija, ki naj je bo kar za veliko skledo in s krompirjem, potem je to celovit dnevni obrok, ki bo zvečer ponudil še hladne ostanke. Pa še slepo peči se boste naučili....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut
  • Priporočeno vino: Malvazija 2015, Monterosso
 
Postopek
1

Maslo, moko, 1 jajce, sol in 2 žlici mrzle vode hitro zgnetemo v gladko testo, ga tanko razvaljamo med dvema listoma prozorne folije v krog s premerom 28 cm in ga položimo v namaščen model za tarte (24 cm). Testo postavimo v hladilnik za 15 minut.

2

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Dno testa večkrat prebodemo z vilicami, pokrijemo s peki papirjem, nasujemo do vrha suho lečo ali grah in pečemo v sredini pečice 10 minut. Nato odstranimo papir z grahom vred ter pečemo testo še 5 minut. Pustimo ga malce ohladiti.

3

Por narežemo na 5 mm velike kolobarje, ga na hitro opražimo v majhni ponvi v žlici masla ter solimo. Papriko razpolovimo, odstranimo semenje in narežemo na tanke trakove. Česen olupimo in narežemo na tanke rezine.

4

V ponvi segrejemo olje, dodamo papriko in česen ter pražimo 5 minut. Solimo in popramo. Bučke in rdečo čebulo narežemo na 2 mm debele rezine.

5

V skledi z metlico zmešamo 2 jajci, sladko smetano, peteršilj in parmezan ter začinimo s soljo, muškatnim oreščkom in poprom. Na pečeno testo potresemo por, papriko, bučke in čebulo, prelijemo z jajčno kremo, potresemo s pinjolami in pečemo v sredini pečice 20 do 25 minut. Tarte pred serviranjem pustimo počivati 5 minut. Po želji jo lahko potresemo z doma sušenimi paradižniki.

Oceni