Tarte iz poletne zelenjave
Sestavine
- 170 g moke
- 70 g masla
- 3 jajca
- 150 ml sladke smetane
- 2 žlici naribanega parmezana
- sol, sveže mleti poper
- muškatni orešček
- 1 manjši por
- 2 majhni rdeči papriki
- 2 stroka česna
- 120 g kozjega sira
- 1 mlada rdeča čebula
- 2 žlici pinjol
- 2 majhni bučki
- 1 žlica masla
- 2 žlici olivnega olja
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- domači sušeni češnjevi paradižniki

Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 15 minut
- Priporočeno vino: Malvazija 2015, Monterosso
Maslo, moko, 1 jajce, sol in 2 žlici mrzle vode hitro zgnetemo v gladko testo, ga tanko razvaljamo med dvema listoma prozorne folije v krog s premerom 28 cm in ga položimo v namaščen model za tarte (24 cm). Testo postavimo v hladilnik za 15 minut.
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Dno testa večkrat prebodemo z vilicami, pokrijemo s peki papirjem, nasujemo do vrha suho lečo ali grah in pečemo v sredini pečice 10 minut. Nato odstranimo papir z grahom vred ter pečemo testo še 5 minut. Pustimo ga malce ohladiti.
Por narežemo na 5 mm velike kolobarje, ga na hitro opražimo v majhni ponvi v žlici masla ter solimo. Papriko razpolovimo, odstranimo semenje in narežemo na tanke trakove. Česen olupimo in narežemo na tanke rezine.
V ponvi segrejemo olje, dodamo papriko in česen ter pražimo 5 minut. Solimo in popramo. Bučke in rdečo čebulo narežemo na 2 mm debele rezine.
V skledi z metlico zmešamo 2 jajci, sladko smetano, peteršilj in parmezan ter začinimo s soljo, muškatnim oreščkom in poprom. Na pečeno testo potresemo por, papriko, bučke in čebulo, prelijemo z jajčno kremo, potresemo s pinjolami in pečemo v sredini pečice 20 do 25 minut. Tarte pred serviranjem pustimo počivati 5 minut. Po želji jo lahko potresemo z doma sušenimi paradižniki.