Sestavine

  • 100 g polnozrnatih maslenih piškotov
  • 85 g masla
  • 70 g mletih mandljev
  • 5 zrn kardamoma
  • 1 žlička koriandrovih semen
  • 1/2 žličke čilijevih kosmičev
  • 410 ml sladke smetane
  • 200 ml mleka
  • 1 žlica sladkorja
  • sol
  • 170 g tmene čokolade (70 %)
  • 5 listov želatine
  • 250 g malin
  • sladkor v prahu

Uvod

Ste se že kdaj vprašali, zakaj je panakota vedno porcijska? Ali pa, zakaj je sladka smetana vedno bela? Mi smo se. In dobili odgovor v obliki torte, ki hrusta kot tarte, se trese kot panakota in ni sladka, ker je iz čokolade.

Seveda pa ne gre le za velikost, obliko, barvo in maline. Gre za to, da so si panakote, odkar so postale pred leti tako popularne, da si jih nobena gostilna ne upa ignorirati, podobne kot pudingi, ki jih tudi nihče več sam ne skuha. In tako so tudi panakote le še iz vrečk, kot tudi sladka smetana ni več od krav … Zato kupite pravo sladko smetano, ki ni rastlinska in ne trajna, ter naredite panna cotto na svoj način!...

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 8 kosov
  • Hranilna vrednost: 486 kcal/kos
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura (+ čas za hlajenje)
 
Postopek
1

Piškote stresemo v vrečko za zamrzovanje in jih z valjarjem fino zdrobimo. Mandlje svetlo rjavo opražimo v ponvi brez maščobe, rahlo ohladimo in zmešamo z zdrobljenimi piškoti. V loncu raztopimo maslo, prelijemo preko piškotov in z rokami dobro pregnetemo.

2

Model za torto (premer 18 cm) na dnu obložimo s peki papirjem, vanj stresemo masleno piškotno maso in jo s prsti enakomerno porazdelimo po modelu in s pritiskanjem dobro učvrstimo. Postavimo v hladilnik za 30 minut.

3

V možnarju grobo zdrobimo kardamom, koriander in čili. Zavremo mleko, sladko smetano, sladkor, zdrobljene začimbe in ščepec soli. Odstavimo s štedilnika in pustimo stati 10 minut.

4

Želatino namočimo v mrzli vodi. Čokolado narežemo na kocke in stresemo v toplo smetano. Z metlico mešamo toliko časa, da se čokolada popolnoma raztopi. Po potrebi tekočino segrejemo na majhni temperaturi. Vmešamo še ožeto želatino, da se raztopi. Čokoladno kremo pustimo stati na sobni temperaturi 30 minut, vmes večkrat premešamo z metlico.

5

Čokoladno smetano precedimo in previdno vlijemo na testo v modelu. Postavimo v hladilnik za najmanj 6 ur ali preko noči. 15 minut pred serviranjem vzamemo tarte iz hladilnika.

6

Tarte vzamemo iz modela in jo položimo na servirno ploščo. Po vrhu naložimo maline in potresemo s sladkorjem v prahu.

Oceni