Tarte s čokoladno panna cotto
Sestavine
- 100 g polnozrnatih maslenih piškotov
- 85 g masla
- 70 g mletih mandljev
- 5 zrn kardamoma
- 1 žlička koriandrovih semen
- 1/2 žličke čilijevih kosmičev
- 410 ml sladke smetane
- 200 ml mleka
- 1 žlica sladkorja
- sol
- 170 g tmene čokolade (70 %)
- 5 listov želatine
- 250 g malin
- sladkor v prahu

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 8 kosov
- Hranilna vrednost: 486 kcal/kos
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura (+ čas za hlajenje)
Piškote stresemo v vrečko za zamrzovanje in jih z valjarjem fino zdrobimo. Mandlje svetlo rjavo opražimo v ponvi brez maščobe, rahlo ohladimo in zmešamo z zdrobljenimi piškoti. V loncu raztopimo maslo, prelijemo preko piškotov in z rokami dobro pregnetemo.
Model za torto (premer 18 cm) na dnu obložimo s peki papirjem, vanj stresemo masleno piškotno maso in jo s prsti enakomerno porazdelimo po modelu in s pritiskanjem dobro učvrstimo. Postavimo v hladilnik za 30 minut.
V možnarju grobo zdrobimo kardamom, koriander in čili. Zavremo mleko, sladko smetano, sladkor, zdrobljene začimbe in ščepec soli. Odstavimo s štedilnika in pustimo stati 10 minut.
Želatino namočimo v mrzli vodi. Čokolado narežemo na kocke in stresemo v toplo smetano. Z metlico mešamo toliko časa, da se čokolada popolnoma raztopi. Po potrebi tekočino segrejemo na majhni temperaturi. Vmešamo še ožeto želatino, da se raztopi. Čokoladno kremo pustimo stati na sobni temperaturi 30 minut, vmes večkrat premešamo z metlico.
Čokoladno smetano precedimo in previdno vlijemo na testo v modelu. Postavimo v hladilnik za najmanj 6 ur ali preko noči. 15 minut pred serviranjem vzamemo tarte iz hladilnika.
Tarte vzamemo iz modela in jo položimo na servirno ploščo. Po vrhu naložimo maline in potresemo s sladkorjem v prahu.