Tarte s paradižniki in baziliko
Sestavine
- 250 g moke
- 100 g mehkega masla
- 100 g rikote
- 1 rumenjak
- sol
- 500 g paradižničkov (različne oblike in barve)
- 8 vejic bazilike
- 2 jajci
- 50 g naribanega parmezana
- 70 g kisle smetane
- 80 ml mleka
- sveže mleti črni poper
- muškatni orešček
Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura (+ 1 ura za hlajenje)
- Priporočeno vino: Angel Rezerva 9, Batič
Maslo, rikoto, moko, rumenjak in ščepec soli zgnetemo v gladko testo, ga zavijemo v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 1 uro.
Medtem paradižnike umijemo in prerežemo na polovico. V blenderju gladko zmiksamo lističe bazilike, jajci, parmezan, kislo smetano in mleko. Preliv krepko začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Model za pečenje (pravokotni 11 x 35 cm ali okrogel s premerom 24 cm) dobro namastimo. Testo tanko razvaljamo med dvema plastema prozorne folije in ga položimo v namaščeni model. Odvečno testo odrežemo z nožem.
Na testo enakomerno naložimo paradižničke, prelijemo z jajčnim mlekom ter pečemo na spodnji rešetki 40 do 45 minut. Pečeno tarte pustimo malce ohladiti na rešetki in jo pred serviranjem potresemo z lističi bazilike in grobo mletim poprom.