Sestavine

  • 250 g moke
  • 100 g mehkega masla
  • 100 g rikote
  • 1 rumenjak
  • sol
  • 500 g paradižničkov (različne oblike in barve)
  • 8 vejic bazilike
  • 2 jajci
  • 50 g naribanega parmezana
  • 70 g kisle smetane
  • 80 ml mleka
  • sveže mleti črni poper
  • muškatni orešček

Uvod

Sprehod po sobotni tržnici napolni košaro z najmanj desetimi vrstami paradižnikov. Včasih je bilo le volovsko srce in le tisto, kar ni imelo imena, je pa vsako letos zraslo … Danes pa ima vsak paradižnik svojo obliko, velikost, barvo, celo vzorec, predvsem pa okus. To ni le umami, ker so eni bolj sladki, drugi bolj kisli, z olupkom vred so tudi grenki, in številnih ni potrebno niti posoliti, saj so tako mineralni. Skratka, paradižniki niso več dolgočasni.

To pa je potrebno izkoristiti. Ne le vsak dan solata in ne le za celo zimo paradižnikove omake. Naj bo čim bolj pestro in raznoliko, pomeni, da je paradižnik v avgustovskem meniju vsak dan, a vsak dan na drugačen način. Oziroma, ta tart(e) boste še nekajkrat ponovili!...

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura (+ 1 ura za hlajenje)
  • Priporočeno vino: Angel Rezerva 9, Batič
 
Postopek
1

Maslo, rikoto, moko, rumenjak in ščepec soli zgnetemo v gladko testo, ga zavijemo v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 1 uro.

2

Medtem paradižnike umijemo in prerežemo na polovico. V blenderju gladko zmiksamo lističe bazilike, jajci, parmezan, kislo smetano in mleko. Preliv krepko začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.

3

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Model za pečenje (pravokotni 11 x 35 cm ali okrogel s premerom 24 cm) dobro namastimo. Testo tanko razvaljamo med dvema plastema prozorne folije in ga položimo v namaščeni model. Odvečno testo odrežemo z nožem.

4

Na testo enakomerno naložimo paradižničke, prelijemo z jajčnim mlekom ter pečemo na spodnji rešetki 40 do 45 minut. Pečeno tarte pustimo malce ohladiti na rešetki in jo pred serviranjem potresemo z lističi bazilike in grobo mletim poprom.

Oceni