Tarte s parmezanom in porom
Sestavine
- 250 g moke
- 125 g masla
- sol
- 4 jajca
- 200 g pora
- 2 rdeča čilija
- 16 črnih oliv
- 120 g naribanega parmezana
- 3 vejice timijana
- 180 g kisle smetane
- 1/4 žličke čilijevih kosmičev
- muškatni orešček
- 1 žlička črne kumine

Uvod
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 920 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 2 uri
- Priporočeno vino: Renski rizling 2008, suho, Vina Joannes
Moko, na kocke narezano mrzlo maslo, 1/2 žličke soli in 1 jajce hitro zgnetemo v gladko testo, ga sploščimo, zavijemo v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 30 minut.
Por očistimo in narežemo na 1 cm velike kolobarje. Čilija prerežemo po dolgem in odstranimo semenje. Timijanove lističe osmukamo.
Testo razvaljamo v premer 26 cm in ga položimo v namaščeni model za tarte (premer 24 cm). Testo pritisnemo ob robovih in poravnamo zgornji rob. Ponovno ga postavimo v hladilnik za 30 minut.
Pečico segrejemo na 200 stopinj. V skledi z metlico gladko razmešamo preostala jajca in kislo smetano. Vmešamo timijan, čilijeve kosmiče in parmezan ter začinimo s soljo in muškatnim oreščkom. Nadev vlijemo na testo, potresemo s porom in na vrh položimo čilije. Pečemo na spodnji rešetki 35 minut.
Pečeno tarte vzamemo iz pečice, potresemo s črno kumino in pustimo stati na rešetki 10 minut. Odlična priloga je mlada endivija v solati.