Tarte tatin s karameliziranimi jabolki
Sestavine
- 6 jabolk (sorta carjevič ali boskop)
- 1 žlica limonovega soka
- 100 g sladkorja
- 50 g slanega masla
- 1 zavitek svežega listnatega testa

Jabolka olupimo, razrežemo na četrtine in odstranimo peške. Pokapljamo z limonovim sokom in premešamo. Pečico segrejemo na 180 stopinj.
V pekaču za tarte oz. pito (premer 24 cm) ali v ponvi z ognjevarnim ročajem zmešamo sladkor in 2 žlici mrzle vode ter počasi segrevamo, da sladkor karamelizira. Dodamo na kocke narezano maslo in segrevamo, da se maslo raztopi.
V posodo stresemo narezana jabolka, premešamo in kuhamo na majhni temperaturi 2 minuti. Karamelizirana jabolka ohladimo. Medtem iz testa izrežemo krog s premerom 24 cm.
S testom pokrijemo jabolka, rob malce zapognemo in pečemo v sredini pečice 25 do 30 minut oz. da testo porjavi. Tarte vzamemo iz pečice, ga pustimo nekaj minut v modelu in ga nato zvrnemo na servirni pladenj. Ponudimo še toplo, po želji z vaniljevim sladoledom ali stepeno sladko smetano.