Sestavine

  • 300 g zmrznjenega listnatega testa
  • 80 g sladkorja
  • 30 g masla
  • 400 g marelic
  • 2 žlici sesekljanih pistacij

Uvod

Vse o kiših in tartih je tukaj, hitri tarte tatin s karameliziranimi jabolki tukaj in slani tarte tatin s šalotko in parmezanom tukaj. Kje pa je pravi tarte tatin, prekucnjen jabolčni kolač, ki se je kuharici Tatin tako ponesrečil, da ga je morala rešiti s plastjo testa na zgornji strani? Ni ga, ker to je Šola okusov, ki ne ponavlja originalov, temveč ponuja vedno nekaj novega. Zato smo jabolka, ki so na voljo za pečenje vse leto, zamenjali z marelicami, ki jih je potrebno čim bolj pestro uporabiti, ko so julija najbolj sočne in sveže!...

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 8 kosov
  • Hranilna vrednost: 325 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Testo odtajamo na sobni temperaturi. Pečico segrejemo na 200 stopinj. V loncu z debelim dnom karameliziramo sladkor in nato lonec odstavimo s štedilnika. Z leseno kuhalnico v karamelo zamešamo maslo in to masleno karamelo porazdelimo v model za tarte s premerom 24 cm.

2

Marelice umijemo, razpolovimo in odstranimo koščice. Polovice nato še enkrat razpolovimo. Narezane marelice naložimo tesno eno ob drugo v model na karamelno maslo.

3

Testo razvaljamo na pomokani delovni površini v krog s premerom 28 cm. Pustimo stati 5 minut, nato testo na gosto prebodemo z vilicami. S testom pokrijemo marelice in odrežemo odvečno testo, ki gleda čez rob. Odvečno testo nato položimo nazaj v model na robove.

4

Tarte pečemo na spodnji rešetki 35 minut. Nato ga vzamemo iz pečice, položimo na rešetko in pustimo stati 10 minut. Šele nato tarte zvrnemo na servirni pladenj in potresemo s pistacijami. Postrežemo ga lahko s stepeno sladko smetano ali vanilijevim sladoledom.

Oceni