Tarte z blitvo in orehi
Sestavine
- 50 g orehov
- 170 g moke
- ½ žličke soli
- 100 g mrzlega masla
- 2 žlički posušenega timijana
- 1 rumenjak
- 300 g blitve
- 1 šalotka
- 1 strok česna
- 5 žlic olivnega olja
- poper
- 6 posušenih paradižnikov v olju
- 2 jajci
- 120 g creme fraiche (ali kisle smetane)
- 30 g naribanega parmezana
- 20 g drobtin
- sol

Uvod
- Kategorija: Jesen
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 10 minut (+ čas za hlajenje)
30 g orehov grobo zmeljemo. Zmešamo moko, sol in orehe, na vrh narežemo maslo na drobne kocke in vse skupaj s prsti pregnetemo v drobtine. Dodamo 1 žličko timijana, rumenjak in 2 žlici mrzle vode ter vse skupaj na hitro zgnetemo v gladko testo. Malce ga sploščimo, zavijemo v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 30 minut.
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Model za tarte (premer 22 cm) namastimo. Testo tanko razvaljamo med dvema listoma prozorne folije v krog s premereom 28 cm, ga položimo v model in s prsti pritisnemo ob rob modela. Dno večkrat prebodemo z vilicami.
Testo prekrijemo z alu folijo, nanjo natresemo do suho lečo in model postavimo v sredino pečice za 12 minut. Nato odstranimo folijo z lečo in pečemo testo še 7 minut. Vzamemo ga iz pečice.
Blitvo očistimo in narežemo na 1 cm debele trakove. Šalotko in česen olupimo ter sesekljamo. V široki ponvi segrejemo 3 žlice olja in pražimo čebulo na srednji temperaturi 5 minut. Dodamo česen in timijan, rahlo popražimo in vmešamo še blitvo. Pražimo jo na sredni temperaturi 7 do 10 minut. Solimo in popramo.
4 paradižnike narežemo na trakove. V skodeli z metlico zmešamo rumenjaka, creme fraiche in parmezan ter začinimo s soljo in poprom. Na pečeno testo potresemo dušeno blitvo in na trakove narezane paradižnike ter prelijemo z jajčno smetano. Tarte pečemo v sredini pečice 20 minut.
Medtem v blenderju sesekljamo preostale paradižnike in orehe, zmešamo z drobtinami in preostalim oljem ter potresemo po tarte. Pečemo še 15 minut. Pečeno rahlo ohladimo in postrežemo z radičem v solati.