Tarte z borovnicami in mandlji
Sestavine
- 200 g moke
- 220 g masla
- 150 g sladkorja
- sol
- 3 jajca
- 2 rumenjaka
- 250 ml mleka
- vanilijev strok
- 20 g jedilnega škroba
- 150 g mletih mandljev
- 300 g borovnic
- 250 ml sladke smetane
- 60 g lističev citronke

Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 10 kosov
- Hranilna vrednost: 498 kcal/osebo
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 40 minut (+ 30 minut za testo + 50 minut za pečenje)
Moko, 150 g na kocke narezanega masla, 50 g sladkorja, ščepec soli, 1 jajce in 1 žlico mrzle vode hitro zgnetemo v gladko testo, ga sploščimo, zavijemo v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 30 minut.
Zavremo 220 ml mleka, 60 g sladkorja in izpraskano sredico vaniljevega stroka. Preostalo mleko, rumenjaka in škrob gladko razmešamo in z metlico zamešamo v vroče mleko. Med stalnim mešanjem kremo še enkrat zavremo in pustimo ohladiti. Vmes večkrat premešamo, da se na pudingu ne naredi skorja.
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Testo tanko razvaljamo (med dvema listoma prozorne folije) v krog s premerom 30 cm. Model za tarte (26 cm) namastimo, vanj položimo razvaljano testo in po potrebi poravnamo zgornji rob. Dno testa večkrat prebodemo z vilico, pokrijemo s peki papirjem, do vrha modela napolnimo s posušeno lečo in ga postavimo na spodnjo rešetko v ogreti pečici ter pečemo 15 minut. Nato odstranimo lečo in peki papir ter pečemo še 5 minut.
Preostalo maslo, ščepec soli in 40 g sladkorja penasto umešamo v mešalniku, vmešamo obe jajci in mandlje ter na koncu še ohlajeni puding. Na pečeno dno porazdelimo mandljevo maso, potresemo z borovnicami in pečemo 25 do 30 minut. Ohladimo jo na rešetki.
Ohlajeno tarte postrežemo s stepeno sladko smetano, ki smo jo aromatizirali s citronko (sladko smetano zavremo, odstavimo, vmešamo lističe citronke in pustimo stati 15 minut, nato smetano precedimo in postavimo v hladilnik za najmanj 2 uri).