Sestavine

  • 200 g moke
  • 220 g masla
  • 150 g sladkorja
  • sol
  • 3 jajca
  • 2 rumenjaka
  • 250 ml mleka
  • vanilijev strok
  • 20 g jedilnega škroba
  • 150 g mletih mandljev
  • 300 g borovnic
  • 250 ml sladke smetane
  • 60 g lističev citronke

Uvod

Četudi jih nismo sami nabrali, smo pa zato ta nizek kolač z visokim učinkom zadovoljstva sami spekli. Včasih je pač tak dan, ko se poleti pripravlja k dežju, ki ga že dolgo pogrešamo na vrtu, kjer zato paradižniki pospešeno rdečijo, zato je bila včeraj za kosilo paradižnikova rižota, danes za zajtrk paradižniki polnjeni z jajci, polnimi zelišč, in jutri bodo za večerjo njoki s paradižnikovo omako, slanino in marsalo. Torej je potrebno to enoličnost malo popestriti, popoldan ob kavi, z žlico stepene smetane in prošnjo za še. Saj je tarte okrogel in se da  iz njega narezati poljubno parnih rezin....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 10 kosov
  • Hranilna vrednost: 498 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 40 minut (+ 30 minut za testo + 50 minut za pečenje)
 
Postopek
1

Moko, 150 g na kocke narezanega masla, 50 g sladkorja, ščepec soli, 1 jajce in 1 žlico mrzle vode hitro zgnetemo v gladko testo, ga sploščimo, zavijemo v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 30 minut.

2

Zavremo 220 ml mleka, 60 g sladkorja in izpraskano sredico vaniljevega stroka. Preostalo mleko, rumenjaka in škrob gladko razmešamo in z metlico zamešamo v vroče mleko. Med stalnim mešanjem kremo še enkrat zavremo in pustimo ohladiti. Vmes večkrat premešamo, da se na pudingu ne naredi skorja.

3

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Testo tanko razvaljamo (med dvema listoma prozorne folije) v krog s premerom 30 cm. Model za tarte (26 cm) namastimo, vanj položimo razvaljano testo in po potrebi poravnamo zgornji rob. Dno testa večkrat prebodemo z vilico, pokrijemo s peki papirjem, do vrha modela napolnimo s posušeno lečo in ga postavimo na spodnjo rešetko v ogreti pečici ter pečemo 15 minut. Nato odstranimo lečo in peki papir ter pečemo še 5 minut.

4

Preostalo maslo, ščepec soli in 40 g sladkorja penasto umešamo v mešalniku, vmešamo obe jajci in mandlje ter na koncu še ohlajeni puding. Na pečeno dno porazdelimo mandljevo maso, potresemo z borovnicami in pečemo 25 do 30 minut. Ohladimo jo na rešetki.

5

Ohlajeno tarte postrežemo s stepeno sladko smetano, ki smo jo aromatizirali s citronko (sladko smetano zavremo, odstavimo, vmešamo lističe citronke in pustimo stati 15 minut, nato smetano precedimo in postavimo v hladilnik za najmanj 2 uri).

Oceni