Tarte z jurčki
Sestavine
- 90 g masla
- 150 g moke
- 1 rumenjak
- 40 g naribanega parmezana
- 300 ml sladke smetane
- kos parmezanove skorje
- 300 g jurčkov
- 3 žlice oljčnega olja
- 2 žlici sesekljanega svežega kopra
- 3 velika jajca

V skledo stresemo moko, na kocke narezano mrzlo maslo in sol ter gnetemo z rokami toliko časa, da dobimo drobljivo maso. Dodamo rumenjak, parmezan in 3 do 4 žlice mrzle vode ter hitro zgnetemo v gladko testo. Oblikujemo ga ploščati disk, zavijemo v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 30 minut.
Medtem v loncu zavremo smetano in parmezanovo skorjo, ga odstavimo s štedilnika in pustimo stati do uporabe. Gobe narežemo na manjše kose. V veliki ponvi segrejemo olje in narezane gobe pečemo 5 do 7 imnut, da rahlo porjavijo. Solimo in popramo ter dodamo še narezani koper.
Testo med dvema listoma prozorne folije tanko razvaljamo v krog s premerom 26 cm in preložimo v namaščeni model (premer 22 cm). Model postavimo v hladilnik za 15 minut.
Pečico skupaj z velikim pekačem segrejemo na 190 stopinj. Testo med dvema plastema prozorne folije tanko razvaljamo v krog s premerom 28 cm in preložimo v namaščeni model (premer 24 cm).
Testo pokrijemo s papirjem za peko, potresemo s suhim fižolom ali lečo in model položimo na ogreti pekač v sredino pečice. Pečemo 25 minut, nato odstranimo papir s fižolom in pečemo še 5 minut. Testo pustimo rahlo ohladiti.
V skledi razžvrkljamo jajca, dolijemo smetano brez parmezanove skorje in začinimo s soljo in poprom. Pečeno testo potresemo z jurčki, prelijemo z jajčno smetano in pečemo v sredini pečice 25 minut. Prd serviranjem pustimo tarte počivati 5 minut.