Sestavine

  • 90 g masla
  • 150 g moke
  • 1 rumenjak
  • 40 g naribanega parmezana
  • 300 ml sladke smetane
  • kos parmezanove skorje
  • 300 g jurčkov
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 2 žlici sesekljanega svežega kopra
  • 3 velika jajca

Uvod

Tarte, slana pita ali quiche, vseeno, pomembno je le, da ima vedno sezono. Zato, ker je zaradi nje vedno drugačen! Ko na tržnici spomladi in jeseni ”zrasejo” jurčki, gremo hitro v gozd na naše skrivne lokacije. In potem je doma spet tarte … Ker se ga nikoli ne naveličamo in ker smo bili na tečaju Quiche in tarte....

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut
 
Postopek
1

V skledo stresemo moko, na kocke narezano mrzlo maslo in sol ter gnetemo z rokami toliko časa, da dobimo drobljivo maso. Dodamo rumenjak, parmezan in 3 do 4 žlice mrzle vode ter hitro zgnetemo v gladko testo. Oblikujemo ga ploščati disk, zavijemo v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 30 minut.

2

Medtem v loncu zavremo smetano in parmezanovo skorjo, ga odstavimo s štedilnika in pustimo stati do uporabe. Gobe narežemo na manjše kose. V veliki ponvi segrejemo olje in narezane gobe pečemo 5 do 7 imnut, da rahlo porjavijo. Solimo in popramo ter dodamo še narezani koper.

3

Testo med dvema listoma prozorne folije tanko razvaljamo v krog s premerom 26 cm in preložimo v namaščeni model (premer 22 cm). Model postavimo v hladilnik za 15 minut.

4

Pečico skupaj z velikim pekačem segrejemo na 190 stopinj. Testo med dvema plastema prozorne folije tanko razvaljamo v krog s premerom 28 cm in preložimo v namaščeni model (premer 24 cm).

5

Testo pokrijemo s papirjem za peko, potresemo s suhim fižolom ali lečo in model položimo na ogreti pekač v sredino pečice. Pečemo 25 minut, nato odstranimo papir s fižolom in pečemo še 5 minut. Testo pustimo rahlo ohladiti.

6

V skledi razžvrkljamo jajca, dolijemo smetano brez parmezanove skorje in začinimo s soljo in poprom. Pečeno testo potresemo z jurčki, prelijemo z jajčno smetano in pečemo v sredini pečice 25 minut. Prd serviranjem pustimo tarte počivati 5 minut.

Oceni