Tarte z lisičkami, jurčki in panceto
Sestavine
- 170 g moke
- 70 g mrzlega masla
- 3 jajca
- sol, poper
- 150 g lisičk
- 150 g jurčkov
- 1 žlica repičnega olja
- 1 žlica masla
- 8 rezin pancete
- 1 šalotka
- 2 stroka česna
- 100 g creme fraiche
- 150 g sladke smetane
- 1 žlica narezanega drobnjaka
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- kajenski poper
Uvod
- Kategorija: Jesen, Poletje
- Količina: 2 osebi
- Hranilna vrednost: 570 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 10 minut
Maslo, moko, 1 jajce, sol in 2 žlici mrzle vode hitro zgnetemo v gladko testo, ga tanko razvaljamo med dvema listoma prozorne folije v krog s premerom 28 cm in ga položimo v namaščen model za tarte (24 cm). Testo postavimo v hladilnik za 15 minut.
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Dno testa večkrat prebodemo z vilicami, pokrijemo s peki papirjem, nasujemo do vrha suho lečo ali grah in pečemo v sredini pečice 10 minut. Nato odstranimo papir z grahom vred ter pečemo testo še 5 minut. Pustimo ga malce ohladiti.
Gobe očistimo in narežemo na rezine. Olupljeno šalotko narežemo na tanke kolobarje, česen pa na tanke rezine. Panceto narežemo na trakove.
V ponvi segrejemo olje in narezano panceto hrustljavo opečemo. S penavko jo poberemo iz ponve na papir, da se odcedi. V ponev damo maslo, ga raztopimo in pražimo narezane gobe 1 minuto. Dodamo šalotko in česen ter pražimo še nekaj minut. Začinimo s soljo in sveže mletim poprom.
V skledi razžvkljamo obe smetani in 2 jajci, začinimo s soljo in kajenskim poprom ter vmešamo peteršilj in drobnjak.
Pečeno testo obložimo s praženimi gobami, prelijemo z jajčno kremo, potresemo s hrustljavo slanino in pečemo v sredini pečice 20 do 25 minut. Tarte pred serviranjem pustimo počivati 5 minut.