Sestavine

  • 170 g moke
  • 70 g mrzlega masla
  • 3 jajca
  • sol, poper
  • 150 g lisičk
  • 150 g jurčkov
  • 1 žlica repičnega olja
  • 1 žlica masla
  • 8 rezin pancete
  • 1 šalotka
  • 2 stroka česna
  • 100 g creme fraiche
  • 150 g sladke smetane
  • 1 žlica narezanega drobnjaka
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • kajenski poper

Uvod

Gre, pravzaprav, za solato. Včasih je tak dan, da bi pojedel vseeno kaj, da je le velika skleda krhke zelene solate zraven. To je, najbrž, takrat, ko je življenje preveč sladko in potrebuje malo kisline.

Ravno zato bi bilo škoda, če bi bila ”priloga” k solati zgolj izgovor. Solata bo še boljša, če bo imela pravo spremljavo. To pa pomeni, da mora tarte imeti hrustljavo dno in sočen nadev, ki mora imeti izrazit okus, da potrebuje solato, ki ga zgladi. Septembra, ko se gozdovi začnejo polniti z lisičkami, jurčki in nabiralci, je zato pravi čas, da k prvima dvema tanko zrežete debeli kos čim bolj domače pancete. Le solate nikar ne začinite z ”balzamikom”, temveč z najboljšim vinskim kisom....

  • Kategorija: Jesen, Poletje
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 570 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 10 minut
 
Postopek
1

Maslo, moko, 1 jajce, sol in 2 žlici mrzle vode hitro zgnetemo v gladko testo, ga tanko razvaljamo med dvema listoma prozorne folije v krog s premerom 28 cm in ga položimo v namaščen model za tarte (24 cm). Testo postavimo v hladilnik za 15 minut.

2

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Dno testa večkrat prebodemo z vilicami, pokrijemo s peki papirjem, nasujemo do vrha suho lečo ali grah in pečemo v sredini pečice 10 minut. Nato odstranimo papir z grahom vred ter pečemo testo še 5 minut. Pustimo ga malce ohladiti.

3

Gobe očistimo in narežemo na rezine. Olupljeno šalotko narežemo na tanke kolobarje, česen pa na tanke rezine. Panceto narežemo na trakove.

4

V ponvi segrejemo olje in narezano panceto hrustljavo opečemo. S penavko jo poberemo iz ponve na papir, da se odcedi. V ponev damo maslo, ga raztopimo in pražimo narezane gobe 1 minuto. Dodamo šalotko in česen ter pražimo še nekaj minut. Začinimo s soljo in sveže mletim poprom.

5

V skledi razžvkljamo obe smetani in 2 jajci, začinimo s soljo in kajenskim poprom ter vmešamo peteršilj in drobnjak.

6

Pečeno testo obložimo s praženimi gobami, prelijemo z jajčno kremo, potresemo s hrustljavo slanino in pečemo v sredini pečice 20 do 25 minut. Tarte pred serviranjem pustimo počivati 5 minut.

Oceni