Sestavine

  • TESTO
  • 250 g moke
  • 75 g svetlo rjavega sladkorja
  • 125 mrzlega masla
  • 1 rumenjak
  • model za tarte (premer 23 cm)
  • NADEV
  • 70 g svetle miso paste
  • 15 g jedilnega škroba
  • 250 g mascarpone sira
  • 50 g sladkorja
  • 3 jajca
  • 200 ml sladke smetane
  • 75 g bele čokolade
  • KARAMELNA OMAKA
  • 75 g kondenziranega mleka
  • 140 g karamelne čokolade (Callebaut Gold)
  • 30 g masla
  • makadamija oreščki za okrasitev

Uvod

Karamela je tako sladka, da mora biti tudi slana! V tem je njen čar. Kar je dovoljeno karameli, pa je lahko tudi njeni sladici. Okusov je, namreč pet, doslej pa so bili v sladicah dovoljeni le štirje (sladko, kislo, grenko in le zaradi karamele še slano). Ta tarte pa dokazuje, da je sladek lahko tudi petio okus – umami. Ker je s karamelo …

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 10 kosov
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 2 uri (+ 50 minut za hlajenje)
 
Postopek
1

Za testo zmešamo v skledi moko in sladkor. Dodamo na majhne kocke narezano maslo in zmešamo z nastavkom za gnetenje v drobljivo maso. Nato dodamo rumenjak in 4 žlice mrzle vode ter z rokami hitro zgnetemo v gladko testo. Oblikujemo ga v kroglo, sploščimo, zavijemo v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 25 minut.

2

Testo nato razvaljamo v krog s premerom 28 cm in debeline 2 mm. Model za tarte dobro namastimo, vanj položimo testo in odvečno testo na robu odrežemo. Testo rahlo potlačimo s prsti ob rob in na dno. Postavimo ga v hladilnik za 25 minut.

3

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Testo prekrijemo s papirjem za peko, nanj do roba natresemo suhi fižol in testo pečemo v sredini pečice 20 minut. Temeperaturo zmanjšamo na 170 stopinj, odstranimo papir in suhi fižol ter tarte pečemo še 15 minut do zlato rjave barve. Pečeno testo ohladimo.

4

V manjšem loncu segrevamo sladko smetano in belo čokolado, da se čokolada raztopi, nato malo ohladimo. Za nadev v skledi z mešalnikom zmešamo miso pasto, jedilni škrob in mascarpone. Dodamo sladkor, mešamo 1 minuto in nato dodamo jajca, eno za drugim.

5

V jajčno maso zamešamo stopljeno čokolado s smetano in nadev vlijemo na pečeno testo. Pečemo v ogreti pečici na 170 stopinj 20 do 25 minut. Pečeni tarte v modelu postavimo na rešetko in pustimo ohladiti.

6

Za karamelno omako nad soparo segrejemo kondenzirano mleko. Vanj stresemo karamelno čokolado in maslo ter mešamo toliko časa, da nastane gladka omaka. Pred serviranjem tarte okrasimo z makadamija oreščki in prelijemo s karamelno omako.

Oceni