Sestavine

  • 400 g dimljene postrvi
  • bio limona
  • sveži koper
  • 3 žlice creme fraiche
  • 3 žlice sladke smetane
  • 1 žlica sveže naribanega hrena
  • 2 trdo kuhani jajci
  • šopek divjih špargljev
  • kis
  • drobnjak
  • postrvji kaviar
  • olivno olje
  • sol, sveže mleti poper

Uvod

Pozabite trgovinsko dimljeno postrv! Tatarec se ne da delati iz žagovine in dim ni njegova glavna lastnost. Pomembni sta kakovost postrvi in nežnost dimljenja. Potem lahko režete, ne sekljate (kot bi počeli z govedino). A pozor, nobenih veznih tkiv in, seveda, nobenih kosti! Svoje pa bodo naredile tudi oči, rožnato meso, belo pokrivalo, zlata zrna na vrh.

Tako se začne pomlad (zraven so še divji šparglji), zato jo je potrebno slaviti: nato je zeliščna juha z ocvrtimi mavrahi, za glavno je jagnječje stegno, dolgo dušeno v litoželezni posodi, s krompirjem in zelenjavo, za posladek pa še domači sladoled iz kisle smetane in crumble z rabarbaro, mascarpone sirom in jagodami....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut
  • Priporočeno vino: Brut prestige penina, Istenič
 
Postopek
1

Dimljeno postrv narežemo na majhne kocke in rahlo začinimo s poprom, soljo, koprom, žlico olja in nastrgano limonovo lupino. S pomočjo kovinskega obroča tatar oblikujemo v stolpiče.

2

Creme fraiche in sladko smetano stepemo do goste kreme, rahlo solimo in vmešamo naribani hren. Kremo naložimo po vrhu tatarja. Pred serviranjem jed okrasimo s kaviarjem.

3

Špargljem odlomimo spodnji oleseneli del in jih nato blanširamo v slani vodi 1 minuto. Odcejene prelijemo z mrzlo vodo in dobro osušimo. Iz kisa, olja in soli zmešamo preliv in vanj zamešamo drobno sesekljani jajci ter drobnjak. Na krožnike naložimo tatar in kuhane šparglje ter jih pokapljamo z jajčnim prelivom.

Oceni