Sestavine

  • 120 g fileja orade brez kože
  • 4 velike jakobove pokrovače
  • 30 g salicornije
  • 1 manjši kos vložene slane limone
  • 1 žlica limonovega soka
  • 3 žlice oljčnega olja
  • sol, poper
  • cvetovi boreča

Uvod

Ko dobimo (v ribarnici) sveže morske šparglje (salikornija, osočnik, močvirski koprc, slanuša), jih polovico vložimo v kisu, z drugo polovico pa razveselimo družabno predjed, ki je primerna kot uvod v spomladanski piknik z žarom ali svečano večerje z družinsko obletnico … Ker so se ribiči potrudili in poskrbeli za svežino, se v kuhinji ne obotavljamo. Vse je le marinirano, zato je na ustnicah morski okus, četudi majsko dežuje in smo še daleč od vročine na morski obali. Sicer pa je to klasična predjed iz (klasičnih) francoskih bistrojev, ki ponujajo preproste, toda dobre jedi....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 20 minut
 
Postopek
1

File orade narežemo na majhne kocke. Salikornijo blanširamo v vreli vodi 20 sekund, stresemo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo. Slano limono narežemo na majhne tanke trakove.

2

Zmešamo preliv iz oljčnega olja, limonovega soka, soli in sveže mletega popra. Vsako Jakobovo pokrovačo narežemo prečno na tanke rezine (2 mm). V ribji tatar zamešamo dve tretjini preliva in ga v obliki kroga naložimo na krožnike (uporabimo kovinski obroč). Nanj naložimo rezine jakobovih pokrovač, potresemo s slano limono in salikornijo ter pokapljamo s preostalim prelivom.

Oceni