Tekoč pistacijev kolaček
Sestavine
- 100 g bele čokolade
- 80 g masla
- 3 žlice sladke smetane
- 1 žlica pistacijeve paste
- 3 jajca
- 1 rumenjak
- 40 g sladkorja
- 1 žlica vanilijevega sladkorja
- sol
- 50 g moke
- 25 g mletih pistacij
- 40 g mletih olupljenih mandljev
- brizg zelenega barvila za živila
- maslo za modelčke
- sladkor v prahu
- 1 žlica sesekljanih pistacij

Uvod
Vedno isti (recept za) čokoladni soufflé-narastek, ki pa ni vedno enak, ker se včasih posreči, velikokrat pa ne … Če sredica ni tekoča, je, namreč, le navaden kolač. Zakaj vztrajati v dolgčasu ponavljanj? Narastkov je veliko vrst, slanih in sladkih, in iz njih se ne razlije (od tod lava kolaček) le (temna) čokolada. Poizkusite!
Ta narastek-kolaček, ki se sicer nima za soufflé, je temno čokolado zamenjal z belo in ji dodal še pistacijo. Ne, ne boste več dolgočasno ponavljali!
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 6 oseb
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 45 minut
Belo čokolado grobo sesekljamo in jo skupaj z maslom stopimo nad vročo vodno kopeljo. Kremo rahlo ohladimo. Dve žlici kreme zmešamo s smetano in pistacijevo pasto.
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Modelčke za peko (premer 8 cm) dobro namastimo z maslom. Jajca, rumenjak, sladkor, vanilijev sladkor in ščepec soli penasto stepemo ter nato v maso zamešamo ohlajeno čokolado z maslom.
Moko, mlete pistacije in mlete mandlje zmešamo ter s spatulo previdno vmešamo v jajčno kremo. Po želji lahko testo obarvamo s kapljico zelenega barvila.
V modelčke porazdelimo polovico testa, v sredini naredimo majhno vdolbino in jo napolnimo s pistacijevo kremo. Prekrijemo s preostalim testom in kolačke pečemo v sredini pečice 10 do 12 minut.
Pečene kolačke pustimo počivati 5 minut, nato jih previdno zvrnemo na servirne krožničke ter potresemo s sladkorjem v prahu in sesekljanimi pistacijami.