Sestavine

  • 100 g bele čokolade
  • 80 g masla
  • 3 žlice sladke smetane
  • 1 žlica pistacijeve paste
  • 3 jajca
  • 1 rumenjak
  • 40 g sladkorja
  • 1 žlica vanilijevega sladkorja
  • sol
  • 50 g moke
  • 25 g mletih pistacij
  • 40 g mletih olupljenih mandljev
  • brizg zelenega barvila za živila
  • maslo za modelčke
  • sladkor v prahu
  • 1 žlica sesekljanih pistacij

Uvod

Vedno isti (recept za) čokoladni soufflé-narastek, ki pa ni vedno enak, ker se včasih posreči, velikokrat pa ne … Če sredica ni tekoča, je, namreč, le navaden kolač. Zakaj vztrajati v dolgčasu ponavljanj? Narastkov je veliko vrst, slanih in sladkih, in iz njih se ne razlije (od tod lava kolaček) le (temna) čokolada. Poizkusite!

Ta narastek-kolaček, ki se sicer nima za soufflé, je temno čokolado zamenjal z belo in ji dodal še pistacijo. Ne, ne boste več dolgočasno ponavljali!

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 6 oseb
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Belo čokolado grobo sesekljamo in jo skupaj z maslom stopimo nad vročo vodno kopeljo. Kremo rahlo ohladimo. Dve žlici kreme zmešamo s smetano in pistacijevo pasto.

2

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Modelčke za peko (premer 8 cm) dobro namastimo z maslom. Jajca, rumenjak, sladkor, vanilijev sladkor in ščepec soli penasto stepemo ter nato v maso zamešamo ohlajeno čokolado z maslom.

3

Moko, mlete pistacije in mlete mandlje zmešamo ter s spatulo previdno vmešamo v jajčno kremo. Po želji lahko testo obarvamo s kapljico zelenega barvila.

4

V modelčke porazdelimo polovico testa, v sredini naredimo majhno vdolbino in jo napolnimo s pistacijevo kremo. Prekrijemo s preostalim testom in kolačke pečemo v sredini pečice 10 do 12 minut.

5

Pečene kolačke pustimo počivati 5 minut, nato jih previdno zvrnemo na servirne krožničke ter potresemo s sladkorjem v prahu in sesekljanimi pistacijami.

Oceni