Testenine s kozicami in šparglji
Sestavine
- 200 g testenin (casareccie, strozzapreti, trofie...)
- 200 g zelenih špargljev
- 150 g jadranskih kozic
- 1 strok mladega česna
- 2 majhni mladi čebuli
- 150 g majhnih češnjevih paradižnikov
- 4 žlice oljčnega olja
- 80 ml belega vina
- sol, kajenski poper
- 3 vejice bazilike

Uvod
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 2 osebi
- Hranilna vrednost: 575 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 40 minut
Špargljem odlomimo oleseneli spodnji del in stebla narežemo na 4 cm dolge kose. Mlado čebulo narežemo na tanke kolobarje, česen drobno sesekljamo, paradižnike prerežemo na polovico. Kozice olupimo in dobro osušimo.
V ponvi segrejemo 2 žlici olja, dodamo mlado čebulo in česen, rahlo opražimo, dolijemo vino in ga pokuhamo na polovico. Vmešamo narezane šparglje in paradžnike, solimo in popramo ter kuhamo na majhni temperaturi 5 minut. Ponev odstavimo s štedilnika.
Testenine skuhamo na zob (al dente) po navodilu na embalaži. V manjši ponvi segrejemo preostalo olje in pečemo kozice na močni temperaturi, da rahlo porjavijo. Krepko jih začinimo s kajenskim poprom. Špargljevo omako segrejemo in vmešamo pečene kozice.
Odcejene kuhane testenine stresemo k zelenjavi in dobro premešamo. Naložimo jih v ogrete krožnike in potresemo z listi bazilike. Po želji lahko zraven ponudimo še nahobljani parmezan.