Testenine s paradižnikom in lignji
Sestavine
- 300 g češnjevih paradižnikov
- sladkor
- poper
- 5 žlic oljčnega olja
- 400 g lignjev
- koruzna moka
- kajenski poper
- limonov sok
- sladkor
- zdrobljeni čili
- 400 g testenin (fuži, trofie, spirale)
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 400 g pasiranega paradižnika
- šopek bazilike
- 100 ml olja za cvrenje
Uvod
- Kategorija: Jesen
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 565 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 40 minut (+ 75 minut za sušenje paradižnikov)
- Priporočeno vino: Modra frankinja 2011, Dolc
Pečico segrejemo na 125 stopinj. Češnjeve paradižnike narežemo na četrtine in jih naložimo na pekač prekrit s peki papirjem. Paradižnike rahlo potresemo s sladkorjem, popramo in pokapljamo s 3 žlicami olja. Postavimo jih v pečico za 75 minut in med pečenjem pustimo pečico rahlo odprto (med vrata zataknemo ročaj kuhalnice).
V veliki ponvi segrejemo preostalo oljčno olje, vmešamo mezgo, rahlo opražimo in dolijemo pasirani paradižnik. Omako začinimo s soljo, sladkorjem in zdrobljenim čilijem. Kuhamo 10 minut in jo na koncu po potrebi ponovno začinimo.
Testenine skuhamo na zob (al dente) in jih zamešamo v paradižnikovo omako. Lignje očistimo, osušimo s papirjem in narežemo na tanke kolobarje. Začinimo jih z limonovim sokom, soljo in kajenskim poprom.
Lignje povaljamo v koruzni moki. V ponvi segrejemo olje za cvrenje in jih na močni temperaturi hrustljavo ocvremo ter odcedimo na kuhinjskem papirju.
V testenine zamešamo narezano baziliko in jih naložimo na ogrete krožnike. Potresemo z ocvrtimi lignji in pečenimi češnjevimi paradižniki ter takoj serviramo.