Sestavine

  • 300 g češnjevih paradižnikov
  • sladkor
  • poper
  • 5 žlic oljčnega olja
  • 400 g lignjev
  • koruzna moka
  • kajenski poper
  • limonov sok
  • sladkor
  • zdrobljeni čili
  • 400 g testenin (fuži, trofie, spirale)
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 400 g pasiranega paradižnika
  • šopek bazilike
  • 100 ml olja za cvrenje

Uvod

Paradižnikova omaka je le iz paradižnika, a zanjo obstaja nešteto receptov. V tem je njen čar, saj se je zato nikoli ne naveličamo. Še posebej na testeninah! Toda zato tukaj nastopi tudi težava. Ker je le paradižnik, je pašta s paradižnikom le primo piatto, zato potrebuje še secondo … Vi in mi, kajne, pa vsaj med tednom nimamo časa za več hodov in za italijanska testeninska pravila. Zato smo primo in secondo združili.

Če bi lignje le zamešali v paradižnikovo omako, bi bilo prelahko in še vedno bi bila le paradižnikova omaka. In če bi jo naredili zgolj iz ene vrste paradižnika, bi bila še zelo enolična. Torej traja malo dalje, da se paradižnički toliko posušijo v pečici, da karamelizirajo, potem pa gre do konca zelo hitro. Omaka je gotova, ko so testenine skuhane, lignji so ocvrti, ko se pašta dobro premeša. Oboje se združi v ustih, ko je v kozarcu rdeče, ne belo, vino....

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 565 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut (+ 75 minut za sušenje paradižnikov)
  • Priporočeno vino: Modra frankinja 2011, Dolc
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 125 stopinj. Češnjeve paradižnike narežemo na četrtine in jih naložimo na pekač prekrit s peki papirjem. Paradižnike rahlo potresemo s sladkorjem, popramo in pokapljamo s 3 žlicami olja. Postavimo jih v pečico za 75 minut in med pečenjem pustimo pečico rahlo odprto (med vrata zataknemo ročaj kuhalnice).

2

V veliki ponvi segrejemo preostalo oljčno olje, vmešamo mezgo, rahlo opražimo in dolijemo pasirani paradižnik. Omako začinimo s soljo, sladkorjem in zdrobljenim čilijem. Kuhamo 10 minut in jo na koncu po potrebi ponovno začinimo.

3

Testenine skuhamo na zob (al dente) in jih zamešamo v paradižnikovo omako. Lignje očistimo, osušimo s papirjem in narežemo na tanke kolobarje. Začinimo jih z limonovim sokom, soljo in kajenskim poprom.

4

Lignje povaljamo v koruzni moki. V ponvi segrejemo olje za cvrenje in jih na močni temperaturi hrustljavo ocvremo ter odcedimo na kuhinjskem papirju.

5

V testenine zamešamo narezano baziliko in jih naložimo na ogrete krožnike. Potresemo z ocvrtimi lignji in pečenimi češnjevimi paradižniki ter takoj serviramo.

Oceni