Testenine z limono in belim fižolom
Sestavine
- 500 g testenin (orecchiette ali majhne školjke)
- 100 ml oljčnega olja
- 250 g datljevih paradižničkov
- 1/4 žličke čilijevih kosmičev
- 2 večji šalotki
- 6 strokov česna
- 1 bio limona
- 2 konzervi belega fižola cannellini (a 240 g)
- 4 žlice sesekljanega peteršilja
- sol
- 8 žlic sveže naribanega parmezana

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 725 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 30 minut
Paradižničke narežemo na kocke, dodamo 1 žlico olja, začinimo s soljo in ščepcem čilijevih kosmičev, premešamo in pustimo marinirati. Šalotko in česen narežemo na tanke rezine. V velikem loncu zavremo vodo, solimo, dodamo testenine in jih skuhamo na zob (al dente). Fižol stresemo na cedilo, oplaknemo z mrzlo vodo in odcedimo.
V ponvi segrejemo preostalo olje in narezano šalotko pražimo do mehkega približno 5 minut ter pazimo, da ne porjavi. Dodamo česen in pražimo na majhni vročini 1 minuto. Dodamo čilijeve kosmiče, nastrgano limonovo lupino, odcejeni fižol in solimo. Dušimo na majhni vročini 10 minut, med kuhanjem tretjino fižola pretlačimo, da dobimo gosto omako.
Kuhane testenine odcedimo in pri tem shranimo 250 ml vode od kuhanja. V fižolovo omako zamešamo kuhane testenine, dodamo polovico tekočine od kuhanja testenin, sok pol limone, 6 žlic parmezana in marinirane paradižnike. Premešamo, počasi segrevamo in po potrebi dolijemo še preostalo tekočino od kuhanja testenin.
Pred serviranjem v testenine zamešamo polovico peteršilja. Testenine serviramo v ogretih globokih krožnikih, potresene s preostalim peteršiljem in parmezanom.