Testeninski polžki na kostanjevi kremi
Sestavine
- 2 jajci
- 250 g moke
- 1 žlica olivnega olja
- sol
- 2 veliki šalotki
- 200 g olupljenih kostanjev (kuhanih in vakumiranih)
- 70 g masla
- 120 ml belega porta
- 400 ml kokošje juhe
- 240 ml sladke smetane
- črni poper
- 400 g očiščene hokaido buče
- 1 čebula
- 80 g slanine
- 160 g naribanega sira (ementaler, bohinjski, grojer)
- 2 žlički olja s tartufi
Uvod
- Kategorija: Jesen
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 810 kcal/osebo
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura (+ 1 ura za hlajenje)
- Priporočeno vino: Sivi pinot 2017, Marjan Simčič
Jajci, moko, olje in ščepec soli zgnetemo v gladko testo, ga zavijemo v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 1 uro.
Olupljeni šalotki drobno sesekljamo. V loncu segrejemo 30 g masla in šalotko stekleno opražimo. Dodamo kostanje, malce opražimo in zalijemo s portom, juho in sladko smetano. Omako kuhamo na majhni temperaturi 15 minut, nato jo zmiksamo v blenderju ter začinimo s soljo in poprom.
Bučo umijemo in skupaj z lupino grobo naribamo. Čebulo in slanino narežemo na drobne kocke. V ponvi segrejemo preostalo maslo (40 g), dodamo čebulo in slanino ter pražimo 2 minuti. Nato vmešamo še naribano bučo in pražimo 5 minut. Na koncu začinimo s soljo, poprom in peteršiljem. Pustimo ohladiti.
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Testo tanko razvaljamo in narežemo na trakove (4 x 20 cm). V velikem loncu zavremo vodo, jo solimo in vanjo stresemo testenine. Kuhamo jih 1 minuto, nato jih stresemo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in naložimo eno zraven druge na kuhinjsko krpo.
Model za pečenje namastimo in vanj nalijemo kostanjevo omako. V ohlajeno bučo zamešamo naribani sir. Vsak testeninski trak tanko premažemo z bučnim nadevom, zvijemo in postavimo v kostanjevo omako. Pokapljamo s tartufovim oljem in gratiniramo v sredini pečice 25 minut.