Tiramisu kupola
Sestavine
- 5 rumenjakov
- 3 beljaki
- 105 g sladkorja
- 35 g moke
- 30 g jedilnega škroba
- 15 g temne čokolade
- 4 g instant kave v prahu
- 30 g mleka
- 20 ml espresso kave
- 40 g mlečne čokolade
- 4 listi želatine
- 310 g sladke smetane
- 150 g mascarpone sira
- kakav v prahu za posip
- 5 svežih fig

Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 6 oseb
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura (+ čas za hlajenje)
Za kapučino sredico v mrzli vodi namočimo 1 list želatine. Mlečno čokolado drobno narežemo. Kremasto stepemo 60 g sladke smetane. V loncu zmešamo mleko, 1 rumenjak, 5 g sladkorja in 20 ml espresso kave. Med mešanjem z metlico vse skupaj počasi segrevamo, da se masa rahlo zgosti. Vmešamo mlečno čokolado in ožeto želatino ter odstavimo s štedilnika. Kremo pustimo stati 2 minuti, nato vanjo zamešamo sladko smetano. S kavno kremo napolnimo majhne silikonske modelčke (20 ml) in jih postavimo v zamrzovalnik preko noči.
Naslednji dan se lotimo priprave biskvita. Pečico segrejemo na 190 stopinj in vključimo ventilatorsko funkcijo. 2 rumenjaka in 30 g sladkorja stepemo v gosto kremo. Beljake in 40 g sladkorja kremasto umešamo. V skodeli zmešamo moko, jedilni škrob, instant kavo v prahu in sesekljano temno čokolado.
V jajčno kremo najprej zamešamo tretjino beljakovega snega, nato pa z lopatko previdno še preostali sneg. Na koncu vmešamo še suhe sestavine. Pekač obložimo s peki papirjem in premažemo s testom. Pečemo ga v sredini pečice 8 do 10 minut. Preložimo ga na rešetko in pustimo ohladiti. Nato previdno odstranimo peki papir.
Za mascarpone kremo v kovinski skledi zmešamo 2 rumenjaka in 15 g sladkorja, jo postavimo nad lonec z vročo vodo in nad soparo stepamo toliko časa, da se sladkor raztopi in nastane krema. Mascarpone gladko razmešamo s preostalim sladkorjem in ga zamešamo v jajčno kremo.
3 liste želatine namočimo v mrzli vodi. 250 g sladke smetane stepemo. V kozici na majhni temperaturi raztopimo ožeto želatino, vmešamo 1/3 mascarpone kreme in rahlo segrejemo. Nato želatino vmešamo v preostalo mascarpone kremo.
V mascarpone kremo previdno vmešamo stepeno sladko smetano. Iz biskvita izrežemo kroge s premerom 8 cm. Kapučino polnilo previdno izluščimo iz silikonskih modelčkov.
Z mascarpone kremo napolnimo silikonske polkrožne modele (premer 8 cm), v vsako potisnemo do sredine zmrznjeno kapučino polnilo, poravnamo s kremo, na vrh položimo biskvitni krog ter ga rahlo pritisnemo ob kremo. Modele postavimo v zamrzovalnik za najmanj 4 ure ali preko noči.
Najmanj 2 uri pred serviranjem iztisnemo zrmznjene kupole iz modelov ter jih pustimo na sobni temperaturi, da se odtajajo. Potresemo jih s kakavom v prahu in serviramo z narezanimi figami in robidami.