Sestavine

  • 500 g mascarpone sira
  • 5 rumenjakov
  • 3 beljaki
  • 90 g sladkorja
  • 150 ml konjaka
  • 150 ml sladke smetane
  • 200 g baby piškotov
  • 150 ml mrzle espresso kave
  • 2 žlici rjavega sladkorja
  • kakav v prahu

Uvod

Tiramisu v Šoli okusov? Pa saj ga ponuja vsaka gostilna in doma ima vsak svoj recept. Ravno zato! Ne le zato, da imamo še mi svojega, še bolj, da se okusi razlika, med tistim, kar bi naj ”vzeli” v gostilnah. Beri: samo iz vrečke nikar!

Tudi klasika ni več tisto, kar je bila. Tudi tisto, kar vsi delajo in znajo, ni enako dobro. Ker sploh ne gre za delo in znanje, temveč za sestavine. Ravno tiramisu, ker je tako preprosta in razširjena sladica, jih potrebuje še bolj.

Mascarpone je sir, ne pa stepena sladka smetana. Oziroma, mascarpone je originalen italijanski sir, ki je narejen iz smetane. Zato tiramisu ne prenese nobene kopije, nadomestka, bližnjice. Najboljši mascarpone in pika!

Piškoti so savoiardi, ki jim pri nas pravimo tudi baby piškoti. Za tiramisu ni pomembna njihova oblika, temveč tekstura. So tako mehki, da se kar topijo, toda hkrati morajo tudi hrustati. Le takšni se natopijo kave, da obdržijo obliko in ne razpadejo.

Skratka, ne varčujte. Tudi konjak naj bo pravi!...

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 6 oseb
  • Hranilna vrednost: 800 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut (+ čas za hlajenje)
 
Postopek
1

Rumenjake, 50 g sladkorja in 5 žlic konjaka zmešamo v skledi, jo postavimo na lonec, v katerem smo segreli malo vode (pozor, skleda se ne sme dotikati vroče vode) in nad soparo stepamo z metlico približno 5 minut do goste kreme. Skledo umaknemo z lonca in v kremo zamešamo mascarpone sir.

2

Beljake, ščepec soli in 40 g sladkorja stepemo v sneg. Sladko smetano prav tako stepemo. V jajčno kremo previdno zamešamo najprej sneg beljakov in nato še stepeno sladko smetano. Zmešamo kavo, preostali konjak in rjavi sladkor. V to mešanico namočimo tretjino piškotov, jih naložimo v servirno posodo, prekrijemo s tretjino kreme, postopek dvakrat ponovimo in zaključimo s kremo. Tiramisu postavimo v hladilnik za najmanj 2 uri. Pred serviranjem ga potresemo s kakavom v prahu.

Oceni