Tiramisu s kostanji
Sestavine
- 150 ml espresso kave
- 3 žlice sladkorja
- 4 žlice brandyja (ali vinjaka)
- 2 lista želatine
- 4 rumenjaki
- 40 g sladkorja v prahu
- 1/4 žličke bourbonske vanilije
- 250 g mascarpone sira
- 3 žlice mleka
- 250 ml sladke smetane
- 2 beljaka
- sol
- 250 g vakumiranih kuhanih kostanjev
- mleti cimet
- 12 baby piškotov
- kakav v prahu

Uvod
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 8 oseb
- Hranilna vrednost: 435 kcal/osebo
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura (+ čas za hlajenje)
Kavo segrejemo z 2 žlicama sladkorja in vmešamo brandy. Želatino namočimo v mrzli vodi. Rumenjake, sladkor v prahu in vanilijo stepamo v mešalniku 5 minuto do svetle kreme. V jajčno kremo z metlico zamešamo mascarpone sir.
V majhem lončku rahlo segrejemo mleko, v njem raztopimo ožeto želatino in zamešamo v mascarpone kremo. Postavimo na hladno za 10 minut. Beljaka stepemo v trdi sneg s ščepcem soli in žlico sladkorja. Sladko smetano prav tako trdo stepemo.
Kostanje grobo sesekljamo. V mascarpone kremo izmenično vmešamo beljakov sneg in stepeno smetano. V tretjino kreme zamešamo narezane kostanje in cimet.
Piškote namoimo v kavo in jih tesno zložimo v model. Najprej jih premađemo s kostanjevo kremo in nato še s preostalo mascarpone kremo. Tiramisu pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik za najamnj 4 ure. Pred serviranjem ga potresemo s kakavom v prahu. Po želji ga lahko okrasimo s celimi kostanji, ki smo jih prelili s karemelno kremo.