Sestavine

  • 3 jajca
  • 120 g sladkorja
  • 200 ml marsale (likersko vino)
  • 500 g mascarpone sira
  • 150 g baby piškotov
  • 120 ml močne espresso kave
  • 5 žlic mandljevega likerja (Amaretto)
  • kakav v prahu

Uvod

Če pri tiramisuju spoštuješ njegovo glavno pravilo, da je zanj potreben najboljši mascarpone sir, potem je za vse drugo dovolj prostora. V Šoli okusov pač najbolj sovražimo dolgčas pri hrani, zato se tudi tako priljubljene in bazične recepte dovolimo spreminjati. Pri tiramisuju smo se držali tega, da je sicer najboljši original, a še boljši je z majhnimi popravki … Tako da smo vsakemu letnemu času namenili poseben tiramisu, spomladi smo mu dodali konjak – tukaj, jeseni kostanje – tukaj, pozimi čokolado – tukaj, zato smo ga poleti zamrznili, seveda po italijansko, kot semifreddo, na pol.

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 10 oseb
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut (+ 6 ur za hlajenje)
 
Postopek
1

Jajca ločimo na rumenjake in beljake. V kovinski skledi zmešamo rumenjake, 50 g sladkorja in 100 ml marsale. Postavimo jo na lonec z vrelo vodo in pazimo, da se ne dotika vode. Rumenjake stepamo z metlico nad soparo do svetle kreme. Skledo postavimo v mrzlo vodo in kremo med stepanjem ohladimo.

2

Beljake rahlo stepemo, dodamo preostali sladkor in stepamo toliko časa, da se sladkor raztopi. V jajčno kremo zamešamo mascarpone in nato previdno še sneg iz beljakov.

3

Model za terino (volumen 1,2 l) obložimo s prozorno folijo. V globokem krožniku zmešamo preostalo marsalo, kavo in liker.

4

V model damo plast mascarpone kreme in potresemo s kakavom. Šest piškotov namočimo v kavi in jih naložimo na kremo. Pokrijemo jih s plastjo kreme. Osem piškotov namočimo v kavi in jih naložimo na kremo. Pokrijemo s preostalo kremo in tiramisu postavimo v zamrzovalnik za najmanj 6 ur.

5

Pred serviranjem tiramisu zvrnemo iz modela, odstranimo folijo in ga pustimo stati 10 minut. Potresemo ga s kakavom in narežemo na rezine.

Oceni
1234