Sestavine

  • 200 g mešanih gob (šampinjoni in šitake)
  • 2 žlici arašidovega olja
  • 3 mlade čebule
  • 3 stroki česna
  • 20 g ingverja
  • 2 žlici riževega vina
  • 1 1/2 žlice Toban Djan omake (čilijeva s fižolom)
  • 2 žlici sojine omake
  • 150 ml zelenjavne juhe
  • 1 žlica jedilnega škroba
  • 100 g kimčija
  • 400 g tofuja
  • 2 žlički sezamovega olja
  • 1/4 žličke zrn sečuanskega popra
  • kuhani basmati riž za prilogo

Uvod

Ko jo kot ulično jed pripravljajo na jugozahodu Kitajske v provinci Sečuan, se imenuje mapo tofu in je s sesekljanim govejim ali svinjskim mesom. A zakaj bi pri nas veganskemu tofuju dodajali meso, če pa mu gobe in kimchi dodajo še več umamija in plasti okusov?! Z jasminovim rižem tako stara kitajska ulična jed postane brezmesna domača enolončnica, vendar s pomembno razliko – hitro je gotova.

Tako kot je tofu nežen, ima kot mapo krepek in globok nadokus. Zato pekočino, ki ima v tej jedi več virov – sečunaski poper, fižolova omaka s čiliji toban djan in pekoče vložena zelenjava kimchi -, uravnavajte po svojem okusu.

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Šitakam odrežemo stebla in klobuke skupaj s šampinjoni grobo narežemo. Mlado čebulo narežemo na tanke kolobarje ter ločimo bele in zelene dele. Česen drobno sesekljamo. Ingver olupimo in sesekljamo.

2

Narezane gobe sesekljamo v blenderju v kratkih intervalih. V ponvi segrejemo arašidovo olje, dodamo česen, bele dele čebule in ingver ter pražimo 3 minute. Dodamo sesekljane gobe in vse skupaj pražimo na visoki temperaturi 7 minut.

3

Dodamo riževo vino, toban djan in sojino omako ter kuhamo 1 minuto. Dolijemo juho, zavremo in zgostimo z jedilnim škrobom, ki smo ga gladko zmešali z žlico vode. Kimči grobo sesekljamo. tofu narežemo na 2 cm velike kvadrate.

4

V omako najprej zamešamo kimči, nato previdno še narezani tofu in vse skupaj segrejemo. Sečuanski poper opražimo in grobo zdrobimo. Tofu z omako naložimo v ogreti skodeli, potresemo s sečaunskim poprom in zelenimi deli čebule ter pokapljamo s sezamovim oljem. Priloga je kuhan basmati riž.

Oceni