Topel čokoladni kolač s hruškami
Sestavine
- 100 g masla
- 100 g temne čokolade (60%)
- 1 žlička mletega kardamoma
- 70 g olupljenih lešnikov
- 3 majhne hruške
- 2 jajci
- 60 g rjavega sladkorja
- 30 g moke
- 200 ml sladke smetane
- 1 žlička vanilijevega sladkorja

V kozici raztopimo maslo in jo nato odstranimo s plošče. V stopljeno maslo zamešamo grobo sesekljano čokolado in mešamo toliko časa, da se v celoti raztopi. Na koncu v čokolado zamešamo kardamom in pustimo rahlo ohladitil.
Lešnike opražimo v ponvi brez maščobe, da zadišijo in jih ohladimo. 30 g drobno zmeljemo, preostale grobo narežemo. Pečico segrejemo na 180 stopinj.
Hruške olupimo, razrežemo na četrtine in izrežemo pečke. Dno modela za torto (20 cm) obložimo s peki papirjem, nanj položimo obod, ga zapremo in odvečni papir po zunanji strani odrežemo. Obod modela dobro namastimo.
Jajci in sladkor stepamo 5 minut do svetle kreme. Vanjo z metlico previdno zamešamo moko in mlete lešnike. Na koncu v jajčno kremo zamešamo še čokoladno maslo.
V model vlijemo tretjino testa, nanj naložimo hruške v krog, prelijemo s preostalim testom in model rahlo stresemo, da se testo v njem enakomerno porazdeli. Potresemo z grobo narezanimi lešniki in pečemo na drugi rešetki od spodaj 15 minut. Nato temperaturo znižamo na 150 stopinj in pečemo še 20 minut. Pečico izklopimo in pustimo kolač v pečici še 15 minut.
Pustimo ga malce ohladiti. Medtem stepemo sladko smetano in vanilijev sladkor in jo ponudimo s čokoladnim kolačem.