Topinambur, limonova omaka, kumkvati
Sestavine
- 500 g topinamburja
- 2 šalotki
- 2 stroka česna
- 1 majhna bio limona
- sol, poper
- 5 žlic arašidovega olja
- 70 g masla
- 170 ml svetlega piva
- 100 g kumkvatov
- 250 g sira za žar
- kajenski poper
- čilijevi kosmiči
Šalotko in česen narežemo na tanke rezine. Topinambur olupimo, narežemo na 1 cm debele rezine in ga kuhamo v slani vreli vodi 7 minut. Nato ga stresemo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in odcedimo.
V loncu segrejemo 2 žlici olja, čebulo in česen stekleno opražimo, dodamo topinambur in 50 g masla ter dolijemo pivo. Limonino lupino drobno naribamo. Polovico limone stisnemo, polovico pa narežemo na tanke rezine. Lupino, sok in narezano limono zamešamo v omako, pokrijemo in kuhamo na majhni vročini 20 minut oz. da se topinambur zmehča. Krepko začinimo s soljo in sveže mletim poprom.
Kumkvate narežemo na 1 cm velike kose. V majhni ponvi segrejemo preostalo maslo in kumkvate pražimo 2 minuti. Začinimo s soljo in poprom. Sir za žar narežemo na 2 cm debele rezine in ga zlato rjavo opečemo v ponvi na preostalem olju. Začinimo ga s kajenskim poprom.
Na ogreta krožnika naložimo topinambur, masleno limonovo omako, pečeni sir in potresemo s pečenimi kumkvati. Okrasimo z mikrozelenjem ali svežim koriandrom.