Sestavine

  • 500 g topinamburja
  • 2 šalotki
  • 2 stroka česna
  • 1 majhna bio limona
  • sol, poper
  • 5 žlic arašidovega olja
  • 70 g masla
  • 170 ml svetlega piva
  • 100 g kumkvatov
  • 250 g sira za žar
  • kajenski poper
  • čilijevi kosmiči

Uvod

Zelenjavna jed z veliko plastmi osnovnih okusov! S pomočjo piva nastane bogata omaka, okus ji poglobijo še šalotke, a odločilni za aplavz so kumkvati v sodelovanju z limono, ki poudarijo kislo-grenko-sladkost. Vegansko bi šlo celo brez sira, a zato je vegetarijansko še boljše....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Šalotko in česen narežemo na tanke rezine. Topinambur olupimo, narežemo na 1 cm debele rezine in ga kuhamo v slani vreli vodi 7 minut. Nato ga stresemo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in odcedimo.

2

V loncu segrejemo 2 žlici olja, čebulo in česen stekleno opražimo, dodamo topinambur in 50 g masla ter dolijemo pivo. Limonino lupino drobno naribamo. Polovico limone stisnemo, polovico pa narežemo na tanke rezine. Lupino, sok in narezano limono zamešamo v omako, pokrijemo in kuhamo na majhni vročini 20 minut oz. da se topinambur zmehča. Krepko začinimo s soljo in sveže mletim poprom.

3

Kumkvate narežemo na 1 cm velike kose. V majhni ponvi segrejemo preostalo maslo in kumkvate pražimo 2 minuti. Začinimo s soljo in poprom. Sir za žar narežemo na 2 cm debele rezine in ga zlato rjavo opečemo v ponvi na preostalem olju. Začinimo ga s kajenskim poprom.

4

Na ogreta krožnika naložimo topinambur, masleno limonovo omako, pečeni sir in potresemo s pečenimi kumkvati. Okrasimo z mikrozelenjem ali svežim koriandrom.

Oceni