Topla solata z rdečo peso in orehi
Sestavine
- 400 g mlade rdeče pese z zelenjem
- sol, poper
- 2 vejici pehtrana
- 40 g orehovih jedrc
- 3 žlice balzamičnega kisa
- 1 žlička medu
- 2 žlici orehovega olja
- 4 žlice oljčnega olja
- 100 g zrelega kravjega sira ali mehkega kozjega sira

Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 2 osebi
- Hranilna vrednost: 580 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 45 minut
Rdečo peso očistimo, nato ji odrežemo stebla z zelenimi listi in jih položimo v skodelo z mrzlo vodo. Gomolje v loncu prekrijemo z mrzlo vodo, solimo, zavremo in kuhamo 20 do 25 minut. Kuhano rdečo peso malce ohladimo, olupimo (uporabimo rokavice) in narežemo na 1 cm velike kose poljubne oblike (rezine ali krhlje).
Orehe grobo sesekljamo in rahlo opražimo v ponvici brez maščobe. Balzamični kis, 2 žlici oljčnega olja, orehovo olje, med, sol in sveže mleti poper zmešamo v marinado. Liste rdeče pese osušimo, odrežemo jim stebla ter jih grobo sesekljamo. Liste malce natrgamo.
V veliki ponvi segrejemo preostalo olje, dodamo narezano rdečo peso in stebla ter dušimo na majhni vročini 4 do 5 minut. Začinimo s soljo in poprom. Ponev odstavimo s štedilnika in peso prelijemo z marinado. Dodamo orehe, pehtranove liste in liste rdeče pese ter vse skupaj previdno premešamo.
Rdečo peso porazdelimo na krožnika in dodamo sveži kozji sir ali v ponvici popečen zreli kravji sir.

