Sestavine

  • 400 g mlade rdeče pese z zelenjem
  • sol, poper
  • 2 vejici pehtrana
  • 40 g orehovih jedrc
  • 3 žlice balzamičnega kisa
  • 1 žlička medu
  • 2 žlici orehovega olja
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 100 g zrelega kravjega sira ali mehkega kozjega sira

Uvod

Rdeča pesa je lahko že kuhana in čaka (v hladilniku) na svojo priložnost. Ker ravno za to potrebujemo jedi, ki so hitro pripravljene, prigrizke, ki zapolnijo vmesno lakoto, kosila, ki jih ni potrebno (dolgo) kuhati, večerje, ko potrebujemo spremljavo kozarcu dobrega vina … Najprej se v takšnih ”izrednih” razmerah spomnimo na solato. In takoj trčimo ob problem. Klasične solate, ki spremljajo klasične zrezke, ne pridejo v poštev, saj smo po skledi zelene ali paradižnikove solate ali še bolj lačni ali pa zraven pojemo preveč kruha. Torej? Potrebujemo solato, ki je topla in zato prava jed!

P.s. Ko je rdeča pesa mlada, lahko uporabimo tudi njene liste. Sicer pa liste in stebla nadomestimo z vrtno kislico, rukolo ali drugimi solatnimi listi.

 

na trgu je sedaj mlada rdeča pesa, zato se lahko uporabijo njeni zeleni listi

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 580 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Rdečo peso očistimo, nato ji odrežemo stebla z zelenimi listi in jih položimo v skodelo z mrzlo vodo. Gomolje v loncu prekrijemo z mrzlo vodo, solimo, zavremo in kuhamo 20 do 25 minut. Kuhano rdečo peso malce ohladimo, olupimo (uporabimo rokavice) in narežemo na 1 cm velike kose poljubne oblike (rezine ali krhlje).

2

Orehe grobo sesekljamo in rahlo opražimo v ponvici brez maščobe. Balzamični kis, 2 žlici oljčnega olja, orehovo olje, med, sol in sveže mleti poper zmešamo v marinado. Liste rdeče pese osušimo, odrežemo jim stebla ter jih grobo sesekljamo. Liste malce natrgamo.

3

V veliki ponvi segrejemo preostalo olje, dodamo narezano rdečo peso in stebla ter dušimo na majhni vročini 4 do 5 minut. Začinimo s soljo in poprom. Ponev odstavimo s štedilnika in peso prelijemo z marinado. Dodamo orehe, pehtranove liste in liste rdeče pese ter vse skupaj previdno premešamo.

4

Rdečo peso porazdelimo na krožnika in dodamo sveži kozji sir ali v ponvici popečen zreli kravji sir.

Oceni