Sestavine

  • 4 sveže fige
  • 8 češnjevih paradižnikov
  • 150 g smetanovega sira
  • 80 g staranega kozjega sira (ali parmezana)
  • 8 rezin belega kruha
  • 8 rezin pršuta
  • 25 g pinjol
  • 2 žlici belega balzamičnega kisa
  • 3 žlice olivnega olja
  • sveža bazilika
  • sol, poper

Uvod

Kruh se bo še lažje spekel, če je že malo star, pršut bo boljši, čim tanjše bo odrezan, v namaz pa lahko še sami kaj dodate. Da bodo le fige sveže, mehke in sočne, pa tako rdeče kot češnjev paradižnik, ki bo dišal po baziliki. Vse to pa zato, da vsaj en dan v tednu začnete dobrojedsko. Torej, ne na mizo vse, kar je v hladilniku in trgovini, temveč le ena jed, toda zato pripravljena kot se spodobi. Lepo in okusno, skratka....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 575 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Paradižnike prerežemo po dolgem na polovico. Zmešamo marinado iz kisa, olja, soli in popra ter prelijemo preko paradižnikov. Solimo in popramo ter vmešamo drobno narezane liste bazilike. Pinjole opražimo v majhni ponvi brez maščobe. Fige narežemo na tanke krhlje.

2

Pekač obložimo s peki papirjem in nanj naložimo rezine kruha ter jih rahlo opečemo v pečici. Vmes jih enkrat obrnemo. Zmešamo smetanov sir in drobno naribani kozji sir ali parmezan. Rahlo opečene kruhke premažemo s sirovim namazom in jih postavimo nazaj v pečico za 7 do 10 minut, da sir rahlo porjavi.

3

Pečene kruhke obložimo s pršutom, nanj naložimo marinirane paradižnike in narezane fige, potresemo s pinjolami in takoj ponudimo.

Oceni