Torta della Nonna
Sestavine
- 40 g orehov
- 40 g lešnikov
- 40 g mandljev
- 80 g sladkorja
- 5 jajc
- sol
- 75 g moke
- 2 žlički kakava v prahu
- 1 limona
- 70 g rjavega sladkorja
- 1 zavitek vanilijevega sladkorja
- 300 g mascarpone sira
- 2 žlici pomarančnega likerja
- 50 g temne čokolade (60 %)

Uvod
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 8 kosov
- Hranilna vrednost: 408 kcal/kos
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura (+ 1 ura za hlajenje)
Oreščke grobo sesekljamo in rahlo opražimo v ponvi brez maščobe. Potresemo jih s 50 g sladkorja in med mešanjem segrevamo toliko časa, da karamelizirajo. Stresemo jih na papir za peko in ohladimo.
Pečico segrejemo na 190 stopinj. Dno modela za torto s premerom 20 cm obložimo s papirjem za peko. 3 jajca ločimo in beljake skupaj s 30 g sladkorja in ščepcem soli stepemo v kremasti sneg.
Rumenjake razžvrkljamo in vmešamo v sneg. Zmešamo moko in kakav, presejemo na jajčno maso in z lopatko previdno vmešamo skupaj s polovico karameliziranih oreščkov. S testom napolnimo model, po vrhu gladko poravnamo in pečemo v sredini pečice 15 minut.
Pečeno testo postavimo na rešetko, malce ohladimo in odstranimo papir. Hladno testo povprek prerežemo na polovico.
Limono stisnemo, preostali jajci pa ločimo in beljaka trdo stepemo. Rumenjaka, rjavi sladkor in vanilijev sladkor penasto stepemo v gosto kremo. Vanjo zamešamo mascarpone sir, limonov sok in pomarančni liker. Na koncu s spatulo v kremo vmešamo še beljakov sneg.
Čokolado narežemo na zelo majhne kocke ali pa jo sesekljamo. Spodnjo polovico testa položimo na servirni pladenj, jo premažemo s polovico kreme in pokrijemo z drugo polovico testa. Torto po vrhu in ob straneh premažemo s preostalo kremo in potresemo s čokolado.
Torto postavimo v hladilnik za najmanj 1 uro. Pred serviranjem jo potresemo s preostalimi karameliziranimi oreščki in po želji s kakavom v prahu. Lahko jo postrežemo z vanilijevim sladoledom.