Sestavine

  • 40 g orehov
  • 40 g lešnikov
  • 40 g mandljev
  • 80 g sladkorja
  • 5 jajc
  • sol
  • 75 g moke
  • 2 žlički kakava v prahu
  • 1 limona
  • 70 g rjavega sladkorja
  • 1 zavitek vanilijevega sladkorja
  • 300 g mascarpone sira
  • 2 žlici pomarančnega likerja
  • 50 g temne čokolade (60 %)

Uvod

Babica bi uporabila sladko smetano, ker pa je v njej sladek sir, je nonina. To je ena od tistih tort, ki se jih nikoli ne naveličamo in jih zato vedno ponavljamo. Inačic je več, toda v vseh je veliko tistega, kar imamo pri tortah tako radi, krhkost testa, hrustljavost posipa in mehkobo kreme, seveda v plasteh, da se ”preliva” v ustih, zaradi česar je torta italijanske babice tako sočna, da je lahko velika še za naslednji dan....

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 8 kosov
  • Hranilna vrednost: 408 kcal/kos
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura (+ 1 ura za hlajenje)
 
Postopek
1

Oreščke grobo sesekljamo in rahlo opražimo v ponvi brez maščobe. Potresemo jih s 50 g sladkorja in med mešanjem segrevamo toliko časa, da karamelizirajo. Stresemo jih na papir za peko in ohladimo.

2

Pečico segrejemo na 190 stopinj. Dno modela za torto s premerom 20 cm obložimo s papirjem za peko. 3 jajca ločimo in beljake skupaj s 30 g sladkorja in ščepcem soli stepemo v kremasti sneg.

3

Rumenjake razžvrkljamo in vmešamo v sneg. Zmešamo moko in kakav, presejemo na jajčno maso in z lopatko previdno vmešamo skupaj s polovico karameliziranih oreščkov. S testom napolnimo model, po vrhu gladko poravnamo in pečemo v sredini pečice 15 minut.

4

Pečeno testo postavimo na rešetko, malce ohladimo in odstranimo papir. Hladno testo povprek prerežemo na polovico.

5

Limono stisnemo, preostali jajci pa ločimo in beljaka trdo stepemo. Rumenjaka, rjavi sladkor in vanilijev sladkor penasto stepemo v gosto kremo. Vanjo zamešamo mascarpone sir, limonov sok in pomarančni liker. Na koncu s spatulo v kremo vmešamo še beljakov sneg.

6

Čokolado narežemo na zelo majhne kocke ali pa jo sesekljamo. Spodnjo polovico testa položimo na servirni pladenj, jo premažemo s polovico kreme in pokrijemo z drugo polovico testa. Torto po vrhu in ob straneh premažemo s preostalo kremo in potresemo s čokolado.

7

Torto postavimo v hladilnik za najmanj 1 uro. Pred serviranjem jo potresemo s preostalimi karameliziranimi oreščki in po želji s kakavom v prahu. Lahko jo postrežemo z vanilijevim sladoledom.

Oceni