Sestavine

  • 250 g masla
  • 250 g moke
  • 50 ml oljčnega olja
  • 2 rdeči čebuli
  • 1 strok česna
  • 1 žlica timijanovih lističev
  • 500 g špinače
  • 200 g rikote
  • sol poper
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • 2 rumenjaka
  • 200 g creme fraiche
  • kajenski poper
  • 50 g naribanega parmezana
  • 6 rezin pršuta
  • nahobljani parmezan

Uvod

V originalu je pasta frolla krhko testo, a brez masla, iz njega pa ne pečejo piškotov in sladkih pit le v Italiji, temveč tudi po južni Ameriki, v Grčiji, celo Egiptu. A z maslom je bolj hrustljavo, zato se pravzaprav pasta frolla ne razlikuje več od originalnega krhkega testa. Tako pač je v kuhinji, ki ne pozna meja, z originali.

Torej smo mu še mi namesto sladkih dodali slane okuse. Pravzaprav nismo imeli časa za pripravo ”originalnega” quicha, prav tako pa tudi nismo hoteli narediti klasične pizze. In je nastala slana torta, ki smo jo obložili kot pizzo, hrustljala pa je kot pasta frolla. Pride prav, ko pričakujete obisk, ki mu nočete narezati le salam in sira....

  • Kategorija: Poletje, Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura (+ 30 minut za hlajenje)
  • Priporočeno vino: Renski rizling 2014 Ducal
 
Postopek
1

Mrzlo maslo narežemo na majhne kocke. Moko, narezano maslo, 1/2 žličke soli in 5 žlic mrzle vode hitro zgnetemo v gladko testo. Zavijemo ga v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 30 minut.

2

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Testo razvaljamo 5 mm debelo v pravokotnik v velikosti pekača. Pekač obložimo s peki papirjem, nanj položimo razvaljano testo in ga večkrat prebodemo z vilicami. Pečemo v sredini pečice 10 do 15 minut, da postane testo hrustljavo. Vzamemo ga iz pečice in rahlo ohladimo.

3

Očiščeno špinačo blanširamo v slani vodi 3 minute, jo stresemo na cedilo in prelijemo z mrzlo vodo. Dobro odcejeno špinačo ožamemo in drobno sesekljamo.

4

Olupljeno čebulo narežemo na zelo tanke rezine. Česen drobno sesekljamo. V loncu segrejemo olje, dodamo čebulo, česen in timijan ter pražimo na majhni temperaturi 12 minut. Odstavimo s štedilnika in začinimo s soljo in poprom.

5

V skledi z metlico zmešamo creme fraiche, rumenjaka in naribani parmezan. Začinimo s soljo in kajenskim poprom. Rikoto razrežemo na manjše kose.

6

Na pečeno testo porazdelimo dušeno čebulo, blanširano špinačo, peteršilj in rikoto. Prelijemo z jajčno smetano in postavimo v sredino pečice za 15 minut oz. da nadev rahlo porjavi. Potresemo z natrganim pršutom in nahobljanim parmezanom.

Oceni