Torta di pasta frolla
Sestavine
- 250 g masla
- 250 g moke
- 50 ml oljčnega olja
- 2 rdeči čebuli
- 1 strok česna
- 1 žlica timijanovih lističev
- 500 g špinače
- 200 g rikote
- sol poper
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- 2 rumenjaka
- 200 g creme fraiche
- kajenski poper
- 50 g naribanega parmezana
- 6 rezin pršuta
- nahobljani parmezan

Uvod
- Kategorija: Poletje, Pomlad
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura (+ 30 minut za hlajenje)
- Priporočeno vino: Renski rizling 2014 Ducal
Mrzlo maslo narežemo na majhne kocke. Moko, narezano maslo, 1/2 žličke soli in 5 žlic mrzle vode hitro zgnetemo v gladko testo. Zavijemo ga v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 30 minut.
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Testo razvaljamo 5 mm debelo v pravokotnik v velikosti pekača. Pekač obložimo s peki papirjem, nanj položimo razvaljano testo in ga večkrat prebodemo z vilicami. Pečemo v sredini pečice 10 do 15 minut, da postane testo hrustljavo. Vzamemo ga iz pečice in rahlo ohladimo.
Očiščeno špinačo blanširamo v slani vodi 3 minute, jo stresemo na cedilo in prelijemo z mrzlo vodo. Dobro odcejeno špinačo ožamemo in drobno sesekljamo.
Olupljeno čebulo narežemo na zelo tanke rezine. Česen drobno sesekljamo. V loncu segrejemo olje, dodamo čebulo, česen in timijan ter pražimo na majhni temperaturi 12 minut. Odstavimo s štedilnika in začinimo s soljo in poprom.
V skledi z metlico zmešamo creme fraiche, rumenjaka in naribani parmezan. Začinimo s soljo in kajenskim poprom. Rikoto razrežemo na manjše kose.
Na pečeno testo porazdelimo dušeno čebulo, blanširano špinačo, peteršilj in rikoto. Prelijemo z jajčno smetano in postavimo v sredino pečice za 15 minut oz. da nadev rahlo porjavi. Potresemo z natrganim pršutom in nahobljanim parmezanom.