Sestavine

  • 3 jajca
  • 60 g moke
  • 30 g jedilnega škroba
  • 30 g olja
  • 185 g sladkorja
  • 8 listov želatine
  • 440 ml polnomastnega mleka
  • 5 rumenjakov
  • 525 g sladke smetane
  • 1 strok vanilije
  • 130 g olupljenega manga
  • 2 cimetovi palčki
  • 1 žlička mletega cimeta
  • 1/2 žličke bio pomarančne lupinice
  • 100 g temne kuverture
  • 1 žlica medu
  • 1 žlica masla

Uvod

Reče se ji božična, a ne bo užaljena, četudi jo boste spekli šele za veliko noč. Gre bolj zato, da je pozimi nekaj sladkega za konec (slavja, nedelje, popoldneva, dežja ali mraza) vedno zaželeno, da le pred njim ni preveč in pretežko. Zato je ta torta lahka, penasta, čeprav visoka in iz več plasti.

Najprej bosta potrebna dolgi nož in mirna roka, da boste dunajsko biskvitno dno prerezali na tri enakomerne oblate, potem pa dolga lopatka, da boste glazuro enakomerno razmazali po vrhu. Vmes sta krema in pena, prva je bavarsko-vaniljeva, ki je izpopolnjena z mangom, druga je cimetova, ki je nadaljevanje božičnega vzdušja....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 12 kosov
  • Hranilna vrednost: 665 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 2 uri (+ čas za hlajenje)
 
Postopek
1

Biskvitno dno lahko spečemo že dan prej in ohlajenega zavijemo v kuhinjsko krpo. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Model za torto s premerom 20 cm samo na dnu obložimo s peki papirjem. Moko in jedilni škrob zmešamo ter presejemo.

2

Jajca in 90 g sladkorja penasto stepamo 5 minut do goste kreme. Z lopatko previdno vmešamo moko in jedilni škrob ter na koncu še olje. Z maso napolnimo model in pečemo v sredini pečice 35 minut. Testo pustimo ohladiti v modelu, nato ga od oboda z ostrim nožem ločimo, stresemo iz modela in ohladimo.

3

V mrzli vodi namočimo 5 listov želatine. Strok vanilije po dolgem prerežemo in izpraskamo sredico. Zavremo 250 ml mleka in vanilijevo sredico. 30 g sladkorja in 2 rumenjaka v skledi penasto stepemo, dolijemo vroče mleko in skledo postavimo nad soparo. Med stepanjem z metlico kremo segrejemo do 85 stopinj, nato v njej raztopimo ožeto želatino. Skledo postavimo v mrzlo vodo in kremo med mešanjem ohladimo.

4

Mango narežemo na 5 mm velike kocke. 250 g sladke smetane poltrdo stepemo. Ko prične vanilijeva krema želirati, vanjo previdno zamešamo stepeno sladko smetano. Na koncu vanjo zamešamo še narezani mango.

5

Biskvitno dno dvakrat prerežemo. Spodnje dno postavimo na servirno ploščo in ga obdamo z visokim tortnim obodom. Premažemo ga z vanilijevo kremo, pokrijemo s plastjo testa in postavimo v hladilnik za 1 uro.

6

Za cimetovo kremo zavremo 190 ml mleka, pomarančno luino in obe vrsti cimeta ter pustimo stati 25 minut. Nato cimetovo mleko precedimo in ponovno segrejemo.3 liste želatine namočimo v mrzli vodi.

7

65 g sladkorja in 3 rumenjake v skledi penasto stepemo, dolijemo vroče mleko in skledo postavimo nad soparo. Med stepanjem z metlico kremo segrejemo do 85 stopinj, nato v njej raztopimo ožeto želatino. Skledo postavimo v mrzlo vodo in kremo med mešanjem ohladimo.

8

170 g sladke smetane poltrdo stepemo in jo previdno vmešamo v cimetovo kremo, ko le-ta prične rahlo želirati. Z njo premažemo biskvit in jo pokrijemo z zadnjo plastjo biskvita. Postavimo v hladilnik za najmanj 4 ure.

9

Za čokoladni obliv v kozici segrejemo 125 smetane in v njej raztopimo narezano čokolado. Kozico odstavimo s štedilnika ter v čokolado vmešamo med in maslo. Torti odstranimo obod in jo prelijemo s čokoladno omako. Po vrhu poravnamo s paleto in pustimo, da steče čokolada po robovih torte. Do serviranja hranimo torto v hladilniku.

Oceni