Tortica s pistacijevo kremo in jagodičevjem
Sestavine
- 250 g moke
- 50 g sladkorja v prahu
- sol
- 125 g masla
- 1 vejica rožmarina
- 250 ml mleka
- 50 g sladkorja
- 60 g olupljenih pistacij
- 20 g praška za vanilijev puding
- 150 ml sladke smetane
- 400 g mešanega jagodičevja (maline, borovnice, jagode, ribez)
- 2 žlici amaretto likerja

Uvod
- Kategorija: Poletje, Pomlad
- Količina: 6 oseb
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura 30 minut
Moko, sladkor v prahu, ščepec soli in na kocke narezano mrzlo maslo stresemo v posodo, dodamo 2 žlici mrzle vode in hitro zgnetemo v gladko testo. Zavijemo ga v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 30 minut.
Za kremo osmukamo rožmarin,lističe drobno sesekljamo in jih skupaj z mlekom, sladkorjem, pistacijami in praškom za puding miksamo s paličnim mešalnikom 2 minuti.
Kremo zlijemo v lonec in med mešanjem previdno zavremo ter kuhamo na majhni temperaturi toliko časa, da se zgosti v gosto kremo oz. puding. Kremo preložimo v stekleno posodo, vrh kreme prekrijemo s prozorno folijo (s tem preprečimo, da bi se na površini naredila koža) in pustimo ohladiti.
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Modele za tarte (premer 8 cm) namastimo. Krhko testo na pomokani delovni površini razvaljamo 3 mm debelo in z obročem (premer 10 cm) iz testa izdolbemo 6 krogov. Položimo jih v namaščene modele in na robovih testo pritisnemo ob rob. Odvečno testo na robu odrežemo z nožem.
Tortice pečemo v sredini pečice 12 do 15 minut oz. do zlato rjave barve. Pečene naložimo na rešetko, ohladimo in nato poberemo iz modelov. Jagodičevje očistimo, po potrebi narežemo na manjše kose,zmešamo z amaretto likerjem in pustimo stati 10 minut.
Sladko smetano trdo stepemo in previdno zamešamo v ohlajeno pistacijevo kremo. Nabrizgamo jo na pečeno testo in potresemo z mariniranim sadjem. Po želji tortice potresemo s sladkorjem v prahu.